Дете пострада тежко, след като фелдшер от Спешна помощ му сложи грешно лекарство 07.10 | 10:00

Разбирайки какво е направила, фелдшерката коментирала случилото се пред роднините с думите - „Мале, убих на хората детето”

От iNews.bg

3-годишно дете пострада тежко, след като фелдшер от Спешна помощ му сложи лекарство за сваляне на кръвното, вместо противоалергичен препарат. За това разказаха пред камерата на NOVA близките на момченцето. Детето е настанено в болница, опасност за живота му няма.

Тригодишният син на Стилиян и Сара от село Румянцево има алергия от определен вид мъхести плодове. Във вторник вечерта детето пие плодов сок и получава обриви по цялото тяло. Притеснени, родителите му звънят в Спешна помощ. Пристигналата на място фелдшерка преценява, че трябва да даде на детето противоалергично лекарство. Поставя му инжекция и си тръгва.

"Върнах се, нямаше и две минути, детето се унася, сънливо. След пет минути детето беше заспало. Не реагира. Буташ, викаш му – не реагира. Дъщеря ми  сметна, че май са объркали нещо с детето. Имаше игла и две ампули. Поглеждаме ампулите, които бяха останали в нас - хлофазолин. Аз, като съм с високо кръвно, знам за какво се използва, изплашихме се и отидохме в бърза помощ”, разказва бабата на детето Ани Илиева.

Разбирайки какво е направила, фелдшерката коментирала случилото се пред роднините с думите - "Мале, убих на хората детето”. От Спешният център в Луковит детето е транспортирано в плевенската болница. Там му поставят системи и го стабилизират.

"Сложиха му две системи. Отпаднал е, иска да спи, държа го буден. Изкарвам го навън, само и само да е буден”, споделя Сара.

"Детето трябва да стои 70 часа там. Защото след 70 часа можело да получи отново пристъпи на сънливост и да изпадне в кома”, добавя бабата на детето.

Потърсихме за коментар филиала на Спешна помощ в Луковит. Фелдшерката, поставила инжекцията на детето, отново беше на работа. Първоначално отрече обвиненията. След няколко минути ръководството разреши на завеждащия филиала да коментира случая. Лекарят призна за грешката.

"Ампулата разтворител е точно толкова, колкото е ампулата хлофазолин. Те са били една до друга. Тя може би в момента е посегнала и не го е видяла. Те са едни и същи и не може да ги познаете. Взела е и е разтворила хлофазолин. Много е опасно. Щом ние с ампули сваляме кръвно от 200 нагоре и кръвното се нормализира, представете си, какво значи това за едно дете”, обясни завеждащият ФСМП – Луковит д-р Георги Цветков.

70-годишната фелдшерка отказа да разговаря с екипа на NOVA официално, въпреки разрешението от управата. А родителите на детето са категорични – ще си търсят правата в съда.

Водещи

Най-четени