Дете почина в столичен хотел, докато чака линейка 25.11 | 09:37

Драмата се е разиграла пред погледа на над 500 лекари

От Елица Елефтерова

Дете на 4 години почина вчера сутринта, докато чака да дойде линейка. Драмата се е разиграла пред очите на 550 лекари в столичния хотел "Хилтън", където се събрали на Първия национален конгрес по спешна медицина и разисквали проблемите на сектора лекари от страната.

Момиченцето е сираче и е било с тежък сърдечен порок. То е осиновено от германско семейство, което преди дни е пристигало в страната, за да си го вземе, съобщава в. "Преса".

В неделя сутринта детето внезапно спряло да диша и посиняло. Бащата потърсил съдействие от служителите на хотела, които се обадили на 112. Линейката обаче се е забавила повече от 40 минути.

През това време заместник-директорът на "Пирогов" доц. Олег Чолаков станал свидетел на суматохата и се опитал да разбере какво се случва. Когато научил, че дете има нужда от помощ, веднага започнал да му прави сърдечен масаж. За съжаление обаче момиченцето вече е било мъртво.

"Ще направим проверка по случая, но очевидно не може да става дума за натоварен трафик в неделя сутринта и това да е причината за забавянето на линейката", коментира директорът на "Управление на медицинските дейности" в здравното министерство д-р Максим Гайдев.

Той също се оказал в хотела по време на трагедията. "Обадихме се да дойде реанимобил с педиатър, а вместо това пратиха колега без специалност. Той дойде без дефибрилатор, носеше само няколко бинта", разказаха възмутени медици, станали свидетели на драмата.

Около 200 000 българи не получават достатъчно бърза помощ и са принудени да чакат линейка повече от регламентираните 20 минути. Това сочат анализите на здравното ведомство. "Става дума за хора, живеещи в отдалечени и труднодостъпни райони. В София проблемът е по-скоро организационен", коментира още д-р Гайдев.

Той е категоричен, че 370-те екипа и 600-те линейки са достатъчни да покрият нуждата от спешна помощ в страната. В момента за едно 12-часово дежурство един екип се отзовава средно на 3-4 случая.

Водещи

Най-четени