Деца направиха най-дългия еко-сандвич и показаха атрактивни домашни любимци 01.06 | 17:43

Стотици деца и родители отпразнува първи юни сред празничната обстановка, създадена от Националния дворец на децата

От Ивелина Георгиева

В Международния ден за закрила на детето - 1 юни, се проведоха различни инициативи за децата в цялата страна. Тази сутрин столицата бе изключително пъстра, тъй като тълпи от деца, облечени в официални костюми и маскирани като любимите си приказни герой, носещи балони в ръце, се бяха отправили към различни, забавни мероприятия да отпразнуват своя детски празник.

Едно от най-мащабните мероприятия се проведе пред Националния дворец на децата, където стотици родители и малчугани имаха възможността да се включат в различни забавления и инициативи.

Тази, която предизвика най-голям интерес сред тях бе изработването на най-дългия еко-сандвич. Под вещото ръководство на шеф Пеньо Иванов и телевизионния кулинар Ути Бъчваров децата направиха сандвич от екологично чисти продукти.

За изработването му бе осигурена огромна маса, на която да има място за всички желаещи да се включат в инициативата. Децата получиха кутии, съдържащи няколко екологични артикула – пълнозърнест хляб, сирене, кашкавал, масло, пресни зеленчуци – домати, краставици, маруля и магданоз.

С тази инициатива организаторите целят да покажат на децата, че сандвичът може да бъде едно много бързо за приготвяне, вкусно и полезно ястие.

След като заслужено децата си изядоха направените от самите тях сандвичи се отправиха към трибуната, където се състоя шоу на домашните любимци и парад на кучетата. Сред домашните любимци имаше зайци, хамстери, морски свинчета, кучета и котки. Участниците в шоуто трябваше да покажат на какво са научили своите домашни животинки.

След шоуто на трибуната пред Националния дворец на децата грациозно започнаха да дефилират различни породи кучета, сред които чау-чау, лабрадори, пекинези и др.

Акцентът на цялата програма бе церемония по награждаване на отличени възпитаници на Националния дворец на децата през изминалата година. "С награжадването искаме да покажем, че оценяваме техните усилия и старания. Това е един скромен жест от наша страна да поощрим учениците и техните ръководители", коментира директорът на Националния дворец на децата Татяна Досева.

Тя посочи, че екипът й винаги се е стараел празниците, които прави да бъдат приятни, полезни забавни и разнообразни. Трябва винаги да има по нещо ново, за да не омръзва на децата, допълни тя.

Сред останалите инициативи имаше приложни изкуства, игра на "Не се сърди човече", организирана от Българския червен кръст, рисуване и оцветяване. Доброволците от БЧК пък събираха средства за зелено училище, на което да отидат деца сираци.

За жалост урната със средства не бе много пълна и към 12:00 часа един от доброволците бе набрал само около 10-12 лева.

След проявите на открито празникът продължи вътре в сградата с весела детска дискотека и театрално представление.

Водещи

Най-четени