Деца от дом ядат мухлясал хляб и бой 05.04 | 09:19

Деца от дом „Милосърдие" в Лом се оплакаха от лошите условия, в които живеят, както и от отношението на персонала към тях

От Кремена Бедерева

Деца от дом "Милосърдие" в Лом се оплакаха от лошите условия, в които живеят, както и от отношението на персонала към тях. В писмо до bTV те разказват, че се случило да ядат недоварен боб и мухлясал хляб и че възпитателите често прибягват до по-груби мерки за контрол.

"На вечеря ни даваха зрял боб, който не беше добре сварен, от помощи. Понеже домът няма пари и хората ни направиха помощ. Миналата вечер са ни дали едно кисело мляко. Не знам откъде е това кисело мляко, но горчеше. Вчера вечерта ни дадоха салам, според мен, за да ни замажат очите. И си мислят, че ще се укротим, обаче няма да се укротим”, казва Найден от дома.

 

Пусни видео
Той е един от 50-те възпитаници на дома в Лом. Тук е от 3-годишен, оставен е за осиновяване, но това не се случва до ден днешен. Сега е на 19 г. Децата го наричат "председател”. Така, когато според тях започват проблемите в дома, Найден решава да създаде фалшив мейл, за да не го хванат възпитателите и да алармира bTV.

Преди 7 месеца предишната директорка напуска децата, за да работи на място с три пъти по-добро заплащане. Идва нов директор, който не признава лидери като Найден. От тогава са и проблемите, според децата.

"Коледните подаръци, които ни се даваха, бяха скрити долу в кухнята, която те са я направили в момента на склад. Оня ден като идваха проверяващите аз казах на госпожа Альона Арсенова и тя каза, че е запозната. Защо да търсим спонсори и да правим нещо, без това нещо да се използва от нас? Всичко се крие”, продължава разказа си за живота в дома Найден.

Децата казали всичко това на служители в общината, които извършили проверка. "Хлябът беше пакетиран, складовете посетихме: пакетиран, нарязан на филии, затворен, запечатан, с годност, гаранция, срок и така нататък”, казва обаче Альона Арсенова, от дирекция "Социална политика и интеграция” - община Лом с уточнението, че "една мухлясала филийка е имало”.

Бобът също бил в срок на годност, но и той не ставал за ядене. "Просто такъв е сортът или не знам как точно да се изразя, действително не е бил вкусен, като по-твърдо сварен, но вече свършва този боб”, казва още социалната работничка.

Нормите за хранене се спазват стриктно, увери директорът на дома. "Постоянно ни следят, проверки се правят почти ежеседмично от Агенцията по храните. Срядата - шпек. Шпек ни е по стандарт "Стара планина" задължително, масло - също по стандарт, без съдържание на растителни мазнини”, информира Илиян Маринов, директор на дом "Милосърдие" – Лом.

Той обаче потвърди друго оплакване на децата: дисциплина с бой в някои случаи.

Според социалните работници, децата страдат от липса на внимание и си искат предишния директор. С идването си Маринов се опитва да наложи нови правила. Това отключва напрежението между деца и възпитатели и така започват обвиненията.

Директорът признава казаното от децата, че пуши в дома. С нетърпение очаквал за поста да бъде назначен конкурс, тъй като вече 7 месеца е временно изпълняващ.

Резултатът от проверката е, че не само децата, но и социалните работници, възпитателите и директорът вече знаят, че грижата за децата тук трябва да се подобри. А с всяко дете да се работи индивидуално.

Водещи

Най-четени