Деца, учете комунизма! Увеличават часовете за изучаване на режима 19.02 | 19:39

Според Кунева е притеснително болшинството младежи да не познават този период от историята ни

От iNews.bg

Фактът, че у нас младежите масово не знаят нищо за комунизма притеснява вицепремиера и ръководител на МОН Меглена Кунева.

"Много е тревожно това, което се видя по повод 25 години от падането на Берлинската стена - 90% от младите хора между 15 и 35 години, заявяват, че не знаят нищо или почти нищо за комунистическия режим", каза Кунева в парламента, предаде БТА.

И сега комунистическият период се изучава в три класа - 6-и, 10-и и 11-и. "Проблемът е в по-малкия брой часове по история, съчетан с факта, че този период е в края учебниците и за него не остава достатъчно време", заяви министър Кунева.

Проектите на нови учебни програми по история разполагат темата отново в три класа - седми, девети и десети. В седми и в десети клас, когато се изучава изцяло българска история, часовете са увеличени, така в десети клас българската история ще се изучава не в 72 часа, както е досега, а в 126 часа годишно.

"Така се създават предпоставки, не само за запознаване, но и за обективно и задълбочено изучаване на този период", каза министър Кунева. 

Водещи

Най-четени