Децата на пътя са непредвидими. Да запазим живота им! 29.05 | 21:32

От полицията предприемат акция за предотвратяване на ПТП през лятната ваканция на учениците

От Цанка Донкова

Времето се затопля и лятото бавно, но сигурно идва, а с него и лятната ваканция на децата. Въпреки че за децата пролетно-летния сезон е свързан главно с игри и усмивки и добро настроение, той е равен и на по-малко внимание и повече инциденти.

През пролетно-летния период и след излизането на учениците в лятна ваканция значително нарастват опасностите за тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши. Децата до 14-годишна възраст пострадват най-често като пешеходци, когато са в игри навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното и поради движение с превишена и несъобразена скорост на водачи в населените места; децата и юношите от 10 до 17 години - като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди; 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи.

През последните години е високо нивото на аварийността с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши. Често важна съпътстваща причина за злополуките е липсващият родителски контрол над децата и юношите.

Друг сериозен проблем, от който следва високо ниво на пострадалите при ПТП в страната, е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца.

По отношение на една от уязвимите групи участници в движението – лицата до 17-годишна възраст, първите четири месеца на настоящата година в резултат на ПТП за страната са загинали 7 деца до 17 г. и са били ранени 226.

При инцидентите загиналите пътници са 6 загинали и 94 ранени, загинал е 1 пешеходец, а 106 са ранени. Нито един водач не е загинал, но ранените са 26.

За да се избегнат пътните инциденти, от полицията представят препоръки към участниците в движението. Тези препоръки се базират на анализа на пътнотранспортните произшествия с деца и на изводите за обстоятелствата и предпоставките за тяхното настъпване. Насочват вниманието към възникването на рисковите ситуации и предпазват от попадане в тях. Възприемането им и тяхното спазване изграждат защитно поведение както у водачите на пътни превозни средства (ППС) и възрастните хора, които се грижат за сигурността на децата, така и у самите подрастващи, участници в движението.

На децата и юношите се напомня когато играят навън, когато са пеша или на велосипеди, ролери скейтбордове, да избират места, които са далече от оживени улици с натоварено автомобилно движение.

Когато се налага да пресичат такава улица трябва да се съберат в група или са застанат до някой възрастен човек, да преминат през платното само при зелен сигнал на светофара, а ако няма светофар – само когато платното е напълно свободно и няма приближаващи от двете страни автомобили.

От полицията припомнят още никога да не се пресича платното тичешком.

Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши. В тази връзка органите на реда напомнят, че когато децата се возят в автомобил, по-добре е да седнат на задната седалка, а ако са по-големи и сядат на предна дясна седалка, трябва да поставят предпазния колан без шофьорът да ги подканя.

Освен към децата, препоръки има и към водачите. Те не трябва никога да забравят, че детето, намиращо се в тяхното полезрение на и край платното, във всеки момент представлява сериозна опасност и предпоставка за злополука.

"Детето не е малък възрастен и не бива да очакваме от него логично и адекватно поведение. Детето е подвластно на своите емоции в играта и импулсивно предприема действия, без да мисли за безопасността си. Още при забелязване на деца на и край платното трябва да се подготвим за евентуална изненада: да отнемем газта, да намалим скоростта с готовност за спиране или спасителна маневра. Често, дори и да стои спокойно на тротоара и да гледа към нашия автомобил, детето се втурва внезапно на платното като попада в "опасната зона” пред автомобила", се казва в препоръките.

Освен това в населено място, особено по оживени улици с търговски обекти, интензивно пешеходно движение и ограничена от паркирани автомобили видимост, водачите трябва да се движат със скорост и под максимално разрешената с готовност да реагират при внезапна поява на дете. Пресичайки внезапно между паркирани автомобили, малкото дете, поради ниския си ръст, е невидимо за шофьорите и внезапно се появява в "опасната зона” пред автомобила.

Водачите трябва непрекъснато да прогнозират при шофиране в населено място откъде може да ги изненада дете с внезапно пресичане на платното. Характерни места, където това често се случва, са спирките на обществения транспорт, сигнализираните пешеходни пътеки, оживените централни улици, с колони паркирани автомобили отстрани; отсечки, преминаващи покрай паркове и градинки. Опасността е по-голяма, ако участъкът позволява по-голяма средна скорост - булевард, улица с по-широко платно. При наличие на симптоми за поява на деца на платното, шофьорите трябва да поддържат и по тези трасета по-ниска скорост.

Други препоръки посочват, че е повишена опасността от блъскане на внезапно пресичащи деца на местата за почивка извън селищата. Много често някои спират автомобила от едната страна, после пресичат към заведенията и магазините от другата страна на пътя. Шофьорите трябва да преминават бавно и предпазливо покрай тези места. Често се случва от семейството от другата страна да са пресекли бащата, майката и едното дете, а другото да се стреми да ги догони. В такъв момент то изтичва на платното без да се огледа.

Освен към децата и водачите, от полицията са подготвили и списък с препоръки към родителите.

Част от тях гласят, че когато през ваканцията детето е у дома, без надзор от страна на възрастен, а родителите са на работа, детето е в опасност при игрите навън. Най-добре е да се осигури контрол и надзор от възрастен.

"Отделете време, за да разговаряте с детето си и проучете къде и с кого ще играе, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него подходящите места в квартала, които са по-далеч от улици с интензивно движение на автомобили, както и най-опасните места, където не трябва да се играе", се казва в препоръките. Освен това препоръките припомнят и че е много рисковано и не е допустимо да бъде оставяно без надзор на възрастен навън да кара велосипед дете под 7-годишна възраст. Твърде опасно е и за по-големите - 10-12-годишни. Ако няма кой да наблюдава малкото дете навън, по-добре е да се получи споразумение велосипедът да се кара само при присъствието на родителите.

Сред препоръките към родителите е и ако са в населено място и забележат опасна игра на деца на и край платното, която ги поставя в риск да пострадат при пътна злополука, те не трябва да остават безучастни, а да направят забележка по подходящ начин като обяснят на децата опасността и да ги отклонят от риска.

Пълен списък на препоръките към децата, водачите и родителите е публикуван на сайта на Министерството на вътрешните работи.

Водещи

Най-четени