Децата ни не знаят кой е основателят на държавата 05.06 | 09:34

Големи издънки на важните матури за четвъртокласниците

От Филипа Тодева

Потресаващи резултати за знанията на четвъртокласниците на изпита "Човекът и обществото" отчитат от МОН тази година. 85% от учениците не знаят кой е основал българската държава, пише вестник "Монитор".

Няма изпит, който тази година да не е затруднил децата. Новите въпроси по български език и литература, въведени по европейски модел, са отразили тревожен спад в знанията им.

Постиженията на учениците се сриват с 14% за седем учебни години. Едва 67% от четвъртокласниците са се справили успешно на миниматурата по български тази година спрямо 71% миналата година и 81% през 2007 година.

Толкова ниски постижения не е имало нито една година досега от въвеждането на външното оценяване за четвъртокласниците, отбелязва изданието.

По-ниските резултати се дължат на смяната на формата на изпита тази година.

За първа година в теста бяха включени отворени въпроси, на които децата трябваше да дадат кратък отговор, да тълкуват и да пресъздават текст. Учениците са се затруднили най-много на първия въпрос от теста, в който се пита "Защо вълкът поискал да изяде катерицата?”. Голяма слабост на учениците се оказва умението да анализират и възпроизвеждат текст, както и правописът.

При диктовката само 2,95% са покрили стандарта за правопис на съществителните собствени имена, 16% – за условен правопис. Най-лесен за децата се оказал правописът на буква "я" след съгласни. Там 86,66 на сто от хлапетата са се справили. "Въпреки сменения формат на теста резултатите като цяло са добри", отчетоха от ведомството.

Спад в знанията на хлапетата в четвърти клас има и на теста по математика. Почти 69,8% от тазгодишния випуск са минали изпита спрямо 70,9% миналата година и 77,92 през 2007-а. Експертите отчетоха, че учениците са се затруднили най-много на геометричните задачи и при тези, които изискват логическо мислене. 14-и въпрос от теста по математика бил най-големият препъникамък за четвъртокласниците. Половината от тях не са могли да отговорят на въпроса" "Колко са тъпите ъгли на триъгълника?"

Общите резултати на изпитите по предметите "Човекът и природата” и "Човекът и обществото”, обаче са добри. Там успеваемостта им е по-висока от минали години. 81,25 са минали изпита по "Човек и природа" спрямо 80,2% миналата година и около 76% през 2008-а. 74% от четвъртокласниците пък са изкарали добри резултати на миниматурата по "Човекът и обществото" спрямо 72%, година по-рано.

Водещи

Най-четени