Децата ни посещават опасни детски градини и мръсни училища 18.03 | 16:31

Проверки показват нарушения при прокетирането на сградите, пожарната безопасност и санитарно-хигиенните норми

От Теодора Кокаланова

При проверки на Дирекцията за национален строителен контрол в детски градини и училища са констатирани нарушения, свързани със Закона за устройството на територията, със санитарно-хигиенните норми и с нормите за пожарна безопасност. Това съобщи на пресконференция началникът на ДНСК Николай Христов.

Проверени са държавни и общински детски градини и училища в страната по повод разпореждането на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов. Инспектирани са 3606 обекта, построени преди повече от десет години, като от тях 1833 са училища, 1757 - детски градини и 16 общежития и центрове за деца. 

Съвместно с експерти от регионалните здрави инспекции и областните дирекции "Пожарна безопасност" ще се проверят и частни детски градини и училища. Проверките са за видими изменения в конструкциите на сградите и в носещите конструктивни елементи.

Осъществен е контрол дали се спазват правилата за пожарна безопасност след ремонти и дали има утвърдени план схеми за евакуация. Най-често констатираните повреди са били свързани с пукнатини по стените и плочите, пропадания и провисвания на козирки или плочи и течове, заради нарушена хидроизолация на покривите.

В някои случаи не са били предоставени документи за извършени преустройства. Кметовете по закон имат задължения за предприемат действия, свързани с опасните за обитаване сгради. Те издават заповед за отстраняване на тези нередности и ако се налага, затварят опасните сгради или ограничават достъпа до тях.

Сред случаите със строителни проблеми са ОДЗ "Слънчице" Велинград, където балконът на северозападния вход е провиснал и има пукнатини и успоредно на фасадата по цялата ширина на плочата има пукнатина. В СОУ "Цар Иван Асен" в София е констатирано отваряне на конструктивна фуга между основното тяло на сградата и физкултурния салон.

В ЦДГ 113 "Лъвче" в столицата източната масивна ограда е деформирана с дълбока и широка пукнатина. В ЦДГ "Гълъбче" Варна югоизточният край на блока е пропаднал, терасата на първия етаж е отцепена по цялото протежение и по диагонал и има видими пукнатини по тавана, пода и стените, предаде БТА.

Водещи

Най-четени