Децата стават все по-агресивни 27.11 | 22:22

Престъпността сред тийнейджърите е на нивата от 1989 г.

От Мая Александрова

Тревожна тенденция – нараства агресивността при децата. Това съобщи секретарят на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Константин Томанов. Той бе изслушан в парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

По думите му детската престъпност е на нивата от 1989 г.

Томанов представи информация за работата на комисията за периода от 2009 г. до момента.

Той отбеляза, че нараства с нищо немотивираната агресия и насилие, както и посегателствата над личността.

"Един от проблемите на нашето съвремие, който очакваме особено много да се задълбочи, е радикалните проявления на екстремистки групи младежи", посочи Томанов.

Той уточни, че зачестяват случаите на ксенофобия, расизъм, десен екстремизъм, в които са привличани младежи в диапазона 15-20 годишна възраст.

По думите му много често младежите извършват криминални деяния, защото нямат какво да правят.

Константин Томанов цитира данни от проучване сред пловдивски деца, според които компютърът започва да отстъпва пред спортните занимания, въпреки че продължава да бъде приоритет в тяхното свободно време.

20% от децата, с които са работили експерти от комисията за борба срещу противообществените прояви, са на мнение, че това ги е накарало да преосмислят поведението си. 60% заявяват, че мерките са им повлияли изцяло да променят поведението си, а 26% споделят, че са им повлияли донякъде.

Томанов отбеляза, че връзката родител-дете е много изтънена и подчерта, че повече от 50% от родителите не познават неформалната среда, в която се движат децата им.

За справяне с проблема с детската агресия според специалистите е необходимо осъвременяване на законодателството, регламентиращо обществените отношения, свързани с превенцията и противодействието на детското противоправно поведение.

Единодушно депутатите решиха до 15 декември секретарят на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните да внесе в комисията предложения за неотложни промени в законодателната база.

"Това е най-бързият начин нещата, които смятате, че ще улеснят вашата работа и тя ще стане по-ефективна, да бъдат променени", коментира председателят на комисията Христо Монов, цитиран от "Стандарт".

Водещи

Най-четени