Дж. Алън: Всички могат да се учат на интеграция от Каварна 07.06 | 15:45

Дипломатът впечатлен от работата с роми в Каварна

От Елица Елефтерова

Мисля, че всички могат да се учат на интеграция от Каварна, коментира посланикът на Великобритания Джонатан Алън след посещението си в ромския квартал на града и целодневната детска градина, където се обучават само ромски деца, съобщава БТА.

Джонатан Алън бе в Каварна с Дейвид Бланкет, депутат от британския парламент от град Шефилд и бивш министър на вътрешните работи.

Посланикът обясни, че в Шефилд започват да идват много роми от Словакия и България и депутатът е искал да разбере как е решен проблемът с дискриминацията в страната, как хората могат да живеят заедно без проблеми.

Впечатлен съм от работата с лидерите на различните малцинства и умението да се разговаря с тях, защото те могат да обяснят в своята общност защо един такъв начин на живот е по-добър от друг, посочи Алън.

На второ място, като условие за успешната интеграция, той посочи равния достъп до инфраструктурата и службите в общината и правото на избор на хората от различните общности.

Посланикът на Великобритания потвърди позицията на неговото правителство, че в края на годината ще отпаднат всички временни ограничения за достъп до трудовия пазар на Острова.

Няма да има дискриминация към българите, те са европейски граждани и имат равни права с всички други европейски граждани. Във Великобритания вече имало българи, които са работливи, плащали данъци и работодателите им били доволни.

По отношение на достъпа до социалните помощи позицията на правителството е, че ако нямате право да живеете във Великобритания, нямате право и на социални помощи, посочи Джонатан Алън.

Водещи

Най-четени