Джамията и Руската църква в София се нуждаят спешно от ремонт 31.05 | 16:29

След земетресението има опасност куполите им да се срутят

От Ивелина Георгиева

Много спешно трябва да ремонтираме джамията в София. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов, докато направи оглед в мюсюлманския храм на щетите след силното земетресение, станало на 22 май, заедно с главния архитект на София Петър Диков.

Джамията е културен паметник от ХVІ век. Баня Баши джамия е проектиран от архитекта на прочутите Синята джамия в Истанбул и Селемие в Одрин – Синан.

След силния трус от 5,8 по Рихтер джамията се е пропукала в частта си при основния купол. Има и стари пукнатини, но най-основната е тази от земетресението, посочи главният архитект на София Петър Диков.

Според него проблемът е от конструктивен характер и затова е много сериозен, защото има опасност за хората, който идват, тъй като може да се срути след някой по-силен трус.

"За нас най-важно е да не стане някоя беля, защото при един повторен трус всичко може да се случи", коментира културният министър.

Това е единствената джамия в София и не можем да лишаваме хората от тяхната вяра и техните ритуали, допълни той. Освен това тя е и национален паметник, защото архитектурата й е уникална.

Мюсюлманският храм е проектиран от един от най-големите архитекти на Турция, поясни министър Рашидов.

Според главния архитект на София проблемът с джамията е сериозен и ако нямаше риск за хората, нямаше въобще да бъде повдиган въпроса за реконструкцията й.

Диков обясни, че ремонтът ще бъде сложен и ще бъде осъществен на два етапа. Първият етап ще осигури безопасността на хората, а втория етап ще бъде същинския ремонт. Това обаче ще бъде предложено от експертите след огледа, уточни архитект номер 1 в столицата.

"Аз като архитект мога да кажа, че има възможност да се направи някакъв метален пръстен, който да държи купола. Вероятно ще трябва да се укрепят самите устой", предположи Петър Диков.

Конструкторите ще кажат дали трябва да се затвори джамията, но най-вероятно ще направим така, че това да не се случва, увери още архитектът.

Ремонтът на мюсюлманския храм ще започне, веднага след като се даде предписание и бъдат намерени средства за ремонта.

"Не трябва да рискуваме живота на хората, но и пък и те трябва да извършват духовните си ритуали", заяви министър Рашидов. Той посочи, че ако се застрашава живота на хората, храмът ще бъде затворен, докато се поправят щетите.

За последно ремонт в софийската джамия е правен през 70-те години на миналия век и той е бил козметичен, поясни главният мюфтия Мустафа Хаджи. Той посочи, че по пет пъти на ден идват хора да се молят, а в петък вътре се събират 700-800 души, а отвън 200-300.

Той припомни, че мюфтийството отдавна настоява за изграждането на втора джамия в София.

След инспекцията в мюсюлманския храм срещу Халите в София делегацията на културния министър и главния архитект на София се отправи към Руската църква, за която също има подаден сигнал за щети вследствие на земетресението. Проверката установи, че централния купол на църквата се е отлепил от едната страна. Петър Диков вече е уведомил Руското посолство, въпреки че то няма пряко отношение към църквите.

Проблемът при Руската църква не е толкова сериозен, колкото при джамията, уточни Вежди Рашидов. На първо време са необходими едни спешни средства, за да се укрепи куполът с метално скеле.

Още днес (31 май) експертна комисия ще опише всичко детайлно и ще направи доклад, от който ще стане ясно точното състояние на храмовете, средствата, който ще трябват за ремонт и времето, което ще отнеме той. От доклада ще стане ясно също така кои щети са от земетресението, за да може Министерството на културата да кандидатства за финансиране по Фонда за бедствия и аварии, и така че успее да осигури поне една част от парите за ремонта.

Културният министър посочи, че вече е говорил с вицепремиера Цветан Цветанов, който му е разпоредил да изготвят експертен доклад, след което да кандидатстват за средства по фонда.

"Аз ще намеря пари и като министър, ще ги търся до последно", закани се Рашидов.

Той поясни, че другите алтернативи за финансиране са средства от централния бюджет и от европейски програми.

След земетресението са проверени Синагогата, Арменската църква, Боянската църква, Националния исторически музей и не са открити щети. Най-тежко се оказва състоянието на джамията.

Водещи

Най-четени