Джигитите ще си летят спокойно с 200 км/ч 26.11 | 10:05

Нова заповед предвижда падане на акта за нарушение след 3 месеца

От Цанка Донкова

Ненаказан остава всеки шофьор в София, който е прекрачил ограничението на скоростта в населено място с повече от 50 км/ч и актът за нарушението му не се връчи от КАТ до 3 месеца. Така спира и производството срещу него.

Това гласи нова заповед на отдел "Пътна полиция" към СДВР, влязла в сила от 18 ноември, съобщава в. "Телеграф".

Законът за движение по пътищата предвижда санкция за всеки, който е заснет от мобилен или стационарен радар със скорост над 50 км/ч. Глобата е 350 лв, а за всеки 5 км/ч отгоре по 50 лв. Отнема се и книжката за 3 месеца. Заснетите от КАТ други нарушения на позволената скорост се санкционират с електронен фиш. Ако нарушението е с 50 км/ч над позволеното обаче се съставя акт.

"Затова до дома на собственика на автомобила нарушител се праща служител на Пътна полиция, който да му връчи призовката да се яви в КАТ до 20 дни за оформяне на санкцията", уточняват от полицията.

Униформените трябва да открият шофьора, но ако това не се случи, може да му се състави акт в негово отсъствие на основание чл. 40, ал. 2 от ЗАНН. След това обаче документът трябва да бъде връчен на нарушителя. За целта в рамките на 3 месеца служители на КАТ ходят няколко пъти до дома на собственика на заснетата кола. Не успеят ли да го намерят за това време, това се отбелязва в акта и производството се спира, гласи чл. 43 от Закона за движение по пътищата.

Мобилните и стационарните камери на Пътна полиция в София ежедневно засичат около 10 автомобила, които надвишават скоростта с повече от 50 км/ч, сочи статистиката на КАТ.

За страната пък броят на водачите – нарушители със софийска регистрация е около 20. Това прави средно по 210 нарушения седмично, които се обработват в софийския КАТ.

"Ако извършителят на всяко от тях се крие или не бъде открит от Пътна полиция 3 месеца след съставянето на акта му, остава ненаказан", категорични са от МВР.

Водещи

Най-четени