Джипи от София: Намираме се в режим на свободно падане 13.11 | 15:45

„Борбата е да забавим заразяването, трябва да се затегнат мерките“.

От iNews.bg

"Намираме се в режим на свободно падане. Общопрактикуващите лекари даваме своя дан в борбата с коронавируса, действа се по извънреден начин, защото е така, когато си на война, а ние сме в състояние на война". Това каза пред БНР д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар от София. 

Той посочи, че всеки негов пациент, който се оплаква от температура, се оказва с Covid-19, а всеки втори или трети развива пневмония. Лекарят предположи, че подобна е картината и при неговите колеги.

"В кабинетите си ние преглеждаме само Covid болни и ако след шестчасово дежурство трябва да ходим по домовете, тогава всички, които чакат съвет от нас, ще останат без помощ. Средно по 100 разговора провеждам дневно с пациенти, през нощта също. Имам около 1000 пациенти, има колеги с практики от по 2000, 3000 пациенти, техните телефонни разговори са сигурно повече. Даваме терапия, препоръки, получаваме от пациентите допълнителна информация и всеки ден контролираме терапията, която сме им назначили. Внимаваме за момента, в който започват да се влошават", обясни д-р Янев в предаването "Хоризонт за вас".

Според него "лекар, който добре разпитва, добре диагностицира", затова той не смята за нередно консултирането на болни по телефона.

По думите му е престъпление това, че пациенти не могат да бъдат настанени в болница и че трябва да търсят връзки, за да им се осигури болнично легло.

"Голяма част от пациентите успяваме да задържим в доболнична помощ. Работим с протокол, когато видим, че човекът се влошава, го насочваме към лечебно заведение... Ако така продължават нещата, влизаме в сценария на Северна Италия и хората с пневмонии ще умират в домовете си. Картината е лоша и драматична".

Д-р Валентин Янев предупреди, че ако кризата продължава да се развива с тези темпове, доболничната помощ ще катастрофира, лекарите ще се разболеят, кабинетите ще затворят.

"Борбата е да забавим заразяването, трябва да се затегнат мерките". 

Водещи

Най-четени