Джипитата не са доволни от предложените за 2011 г. цени 09.12 | 11:51

Според лекарите ще се формира скрит остатък от 15-25 млн. лв.

От Елена Коцева

В отворено писмо от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) се обявява срещу предлагания от финансовото министерство вариант на цени и обеми в първичната медицинска помощ.

Според тях заложените цени за следващата година са ниски, а същевременно планираният брой прегледи е сериозно завишен.

Така в бюджета за първична медицинска помощ ще се формира скрит остатък от 15-25 млн. лв., които могат да бъдат пренасочени за други цели.

До момента няма задоволителни резултати от заседанията на консултативния съвет – както за лекарите, така и за пациентите, отбелязват още организацията на джипитата.

Лекарите са представлявани в консултативния съвет от председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов. 
От НСОПЛБ са изготвили свой анализ и предложения за обеми и цени, които обаче не са били приети от финансовите експерти.

На заседанието на Консултативния съвет във вторник от финансовото министерство са предложили еднаква цена за профилактичните прегледи при лица до и над 18 години в размер на 8 лева. Предложената цена на диспансерен преглед е 7,50 лв., на имунизация при деца – 4 лв., цена "Майчино здравеопазване” – 5 лв. Запазват се сериозно завишени обеми за брой прегледи

Не е прието и предложението на семейните лекари за нова методика на заплащане чрез коефициент за диспансеризация, квалификация и др. От сдружението твърдят, че разчетите им са направени с голяма точност и нежеланието за тяхното приемане е белег на безотговорност или непознаване на проблемите в първичната помощ.

"Заплахата от страна на МФ да остави цените на нашите дейности на нивото за 2010 г., ако не приемем техните условия, можем да определим като неразумна в професионален и политически аспект”, се казва в писмо до БЛС.

iNews припомня, че вчера правителство прие предложението на министъра на здравеопазването Стефан Костадинов за преминаване на болниците към система за отчет и заплащане по диагностично-свързани групи. 
Новата методика трябва да влезе в сила от 2012 година.

Водещи

Най-четени