Джок Полфридман излиза на свобода 19.09 | 16:32

САС реши да освободи убиеца

От iNews.bg

Софийският апелативен съд /САС/ пусна убиеца Джок Полфрийман, който закла в центъра на София студента Андрей Монов, предаде БГНЕС.

"Тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева разгледа днес жалба срещу решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на свобода. В случая са налице са законовите основания за предсрочно условно освобождаване. Мотивите на съдебния състав ще бъдат публикувани на сайта на съда", се казва в съобщението.

Австралиецът излежава 20-годишна присъда за убийството с нож на студента Андрей Монов. Престъплението бе извършено на пл. "Света Неделя” в столицата в нощта на 28 декември 2007 г. Джок Полфрийман е служил в специалните части и изключително добре тренирана машина за убийства. По време на престоя си в български затвор той създаде неправителствена организация за реформиране на българската затворническа система. За своята гражданска активност той беше обявен за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет на Красимир Кънчев. В защита на Джок Полфрийман в България беше докарана дори австралийската актриса, изпълнила ролята на Меги от световния хит "Птиците умират сами".

Водещи

Най-четени