Диверсификацията за доставка на газ от Гърция се очаква от догодина 08.11 | 19:19

Предното правителство не направило почти нищо за избягване на една газова криза

От Мая Александрова

Реалната диверсификация за доставка на газ от Гърция се очаква от следващата година. Това съобщи при посещението си в Кърджали премиерът Пламен Орешарски.

"Ускоряваме изграждането на колекторска връзка с южната ни съседка и дейностите ще стартират в началото на 2014 г. Има забавяне на този проект, въпреки че още от 2008 година на страната ни е осигурено европейско финансиране", посочи Орешарски. По думите му обаче почти нищо не е направено за избягване на една газова криза.

Газовата връзка между България и Гърция трябва да завърши през 2016 г. Тръбата ще тръгва от Комотини и ще преминава през Кърджали и Хасково, за да достигне до Стара Загора. Там ще се свързва с българската газопреносна мрежа.

По този газопровод се очаква България да получава природен газ от каспийския регион чрез Трансадриатическия газопровод (ТАП). Вече е приключила оценката на проекта за въздействие на околната среда.

В Кърджали бе и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя коментира пускането на отсечката спирка Джебел-Подкова от трансграничен коридор №9.

"Тя физически е готова, но ще бъде отворена за движение до края на тази или в началото на следващата година", обясни Терзиева.

Министърът уточни, че причината за отлагане на пуска са допълнителни строително-монтажни дейности, както и процедури от Басейнова дирекция поради изместване на коритото на реката. Терзиева увери, че ще се направи всичко възможно пътят, който съкращава трасето от Кърджали до Маказа с близо 15 км, да бъде завършен в най-скоро време.

Водещи

Най-четени