Дигата на на плажа в Созопол вече почти я няма 24.11 | 11:54

Само за ден концесионерът я е премахнал почти цялата, но глобата остава

От iNews.bg

Почти премахната е вече пясъчната дига на Централния плаж в старата част на Созопол. Само часове след като министър Николина Ангелкова разпореди съоръжението да бъде съборено, концесионерът започна действия.

Вчера министърът на туризма бе в Созопол, за да разговаря с местните хора, подали сигнал срещу изграждането на дигата. Винаги търсим обратна връзка с хората, ако има проблеми - решаваме ги заедно с консенсус и това ще продължи и в бъдеще, каза министърът пред гражданите на Созопол.

Разпоредената от нея спешна проверка установи, че има разминаване с уведомлението от концесионера, изпратено на 28 октомври до Министерството на туризма, Басейнова дирекция и общината. Инспекцията показа, че при изграждане на дигата в Созопол е изземван пясък от заливаемата площ. Затова министърът разпореди възстановяване на съществуващото положение на плажа и неустойка по договора от 6900 лв.

В същото време дигите са изключително важни защитни съоръжения и не бива да бъдат отричани, те се ползват за защита на ивиците и инфраструктурата от морски бури навсякъде по света.

Водещи

Най-четени