Дилма Русеф идва в България на 5 октомври 27.09 | 12:42

Държавното посещение на президента на Бразилия, с българско потекло, е по покана на президента Първанов

От Кремена Бедерева

Президентът на Бразилия Дилма Русеф ще направи държавно посещение в България на 5 и 6 октомври по покана на президента Георги Първанов. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Георги Първанов отправи поканата си към Дилма Русеф през ноември миналата година, се припомня в съобщението.

Дилма Русеф е 36-ият президент на Бразилия и първата жена президент на страната. Тя встъпи в длъжност на 1 януари тази година. Интересът към Дилма Русеф в България идва от нейното потекло - нейният баща - Петър Русев е от Габрово.

През 1929 г. той е принуден да емигрира от България във Франция, където започва да изписва фамилията си с Rousseff. През 1930 г. пристига в Бразилия и се преселва в Буенос Айрес, Аржентина за няколко години. Завръща се и се установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач.

В Бразилия се жени за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца - Дилма Русев, Игор (юрист) и Жана (1951 - 1977 г.). В България Дилма Русеф има заварен брат - инженер Любен Русев (починал в София през 2007 г.), с когото никога не се е срещала.

Преди да спечели изборите за президент, Дилма Русеф е министър на мините и енергетиката на Бразилия - в периода 2003 - 2005 г. От 21 юни 2005 г. е началник на канцеларията на бразилския президент Луис Инасиу Лула да Силва.

През 2010 г. Дилма е кандидат за президент на Бразилия от Партията на работниците. В своята предизборна кампания се обявява за аграрна и политическа реформа, расови квоти, свобода на вероизповеданията и хомосексуални граждански съюзи, против смъртното наказание и узаконяването на леките наркотични вещества.

На първия тур на 3 октомври събира 46,9 % от гласовете срещу основния си опонент, социал-демократа Жузе Сера (32,6 %). Вторият тур на изборите е проведен на 31 октомври 2010 г. и е спечелен от Дилма с 55,96% от гласовете.

Водещи

Най-четени