Димитър Ганев: Търсенето на политическа алтернатива е гигантско 13.10 | 18:00

Формулата на 51-вото Народно събрание е 7+2, смята

От iNews

Формулата на 51-вото Народно събрание е 7+2.

Това каза пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" и уточни:

"Седем сигурни политически формации влизат в парламента и две, които имат шанс за представителство, тъй като са около 3,5% и при една ефективна мобилизация в рамките на кампанията биха могли да прескочат 4-процентовата бариера".

Той посочи, че не се вижда на хоризонта голямо събитие, което би могло да преобърне напълно нагласите на избирателите, като така промени формулата за 7 сигурни формации в него.

"В момента няма голяма алтернатива на статуквото и на тези партии, които ни управляваха през последните години. Това води до тенденция на спад в избирателната активност в последните около 2 години, която вероятно на предстоящите избори ще се задълбочи. Тенденцията, която улавяме ние в социологическите проучвания, е на все по-голяма апатия и дистанциране от изборния процес, което може да ни доведе до 2 млн. души пред избирателните секции на 27-и октомври, ако не се случи някакво събитие, което да мобилизира т.нар. електорална периферия, която си стои вкъщи от година и половина, които са над 1 милион души, част от тях да излязат и да наклонят с гласа си везните".

Задачата по съставянето на кабинет не се опростява, тя само се усложнява, категорично подчерта политологът.

"Вероятно ще трябва да се търси подкрепата на трети, а може и четвърти, за да се направи мнозинство за правителство - това е при хипотеза на 8 или 9-партиен парламент. Уравнението става много трудно, но не е невъзможно, защото има мотивиращ фактор да се направи кабинет и той е свързан с потенциалния колапс на партийната система при едни нови избори. Те са заплашени".

Според Димитър Ганев търсенето на политическа алтернатива е гигантско:

"Не се вижда формация, която да има по-добри резултати на тези избори, дори ще имат по-лоши".

Политологът подчерта, че е много трудно да се прогнозира дали ще има правителство, излъчено от 51-вото НС, като изтъкна, че основните партии в тази кампания не поставят червени линии, че няма да управляват заедно:

"Единственият въпрос е името на премиера".

 

Водещи

Най-четени