Димитър Куманов: Кражбите на вода в България са ужасяващи! 21.10 | 17:14

Борба с кражбите на вода

От iNews.bg

Димитър Куманов от Сдружение "Балканка" изрази своето мнение относно настоящото състояние на водния сектор в България и възможните решения за подобряването му в интервю за Българското национално радио.

Борба с кражбите на вода

Куманов подчерта, че първостепенна задача за подобряване на финансовото състояние на ВиК дружествата е справянето с кражбите на вода. "Този, който краде, обикновено краде много вода и не плаща нищо, няма да плаща и такса "водомер", а тези, които едва си покриват жизнените нужди, ще трябва да плащат и неговия масраф, което е абсурдно", заяви експертът.

Ценообразуване и социална политика

Според Куманов, въвеждането на нови такси трябва да се съобрази с основната цел - пестенето на вода. Той предлага диференцирано ценообразуване: "Трябва да има две цени - до определен лимит да е една, а от този лимит нагоре цената да скача драстично". Същевременно експертът подчертава необходимостта от социални помощи за уязвимите групи, за да могат да покриват сметките си за вода, предаде БНР.

Проблеми в управлението на водите

Куманов изрази остра критика към управлението на водния сектор в България, определяйки го като "безобразно лошо". Той посочи конкретен пример с планирания язовир "Черни Осъм", чиято цена се очаква да достигне 600 милиона лева. Експертът изрази съмнение в ефективността на този проект, посочвайки наличието на над 1000 незаконни включвания във водоснабдителната система.

Призив за разследване

"Чудя се къде са ДАНС и прокуратурата, за да разследват това. Защото има места в България, където шефовете на ВиК са най-богатите в областта", заяви Куманов, намеквайки за възможни корупционни практики в сектора.

Водещи

Най-четени