Димитър Стоянов: България няма много изправно оръжие 16.10 | 11:00

"Ако го дарим - какво ще правим?", риторично попита военният министър

От iNews

България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако имахме, Армията нямаше да среща такива трудности. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности. Така министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира евентуалния износ на оръжия към Украйна. И попита: "Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?”.

Стоянов обяви пред НОВА, че има сигнали от Украйна, с които настояват страната ни да помогне с оръжие. "Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам - България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си”, категоричен е военният министър.

Министърът на отбраната обясни, че Източният фланг вече е подсилен: "Има четири многонационални бойни групи - България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата концепция, съгласно която бяха създадени батальонните бойни групи. България не прави изключение”, уточни Стоянов, който подчерта, че страната ни не е слабото звено в НАТО.

Хакерската атака

Военният министър обвърза кибератаката към сайтове на български институции със замесването на името на България във взрива на Кримския мост.  "Те са свързани действия, не е случайно. Някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка страната ни не е участвала във взривовете. А хакерската атака беше отбита успешно”, увери той.

Рискът от ядрена война

Ядреното оръжие, Стоянов коментира, че се разглежда като възпиращо, а не нападателно. "Заплахите, които идват от Русия, трябва да се приемат сериозно. Аз лично се надявам, че разумът ще надделее и едва ли ще се допусне достигане до ядрена война. Защото в такава победител няма да има”, смята той.

НАТО започва тренировки за защита при ядрен удар. Министърът на отбраната обаче поясни, че те са рутинни. "Нищо чрезвичайно няма в случая”, заяви Стоянов.

Водещи

Най-четени