Директорите на училища поискаха извънредна ваканция 16.01 | 10:14

Амбицията ни е първият срок да завърши присъствено, обяви по-рано просветният министър

От iNews

Да бъде обявена извънредна ваканция за учениците от 28 януари до 2 февруари включително. За това ще настояват директорите на училища, съобщи Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ).

"След завършването на първия учебен срок, допълнителните дни биха допринесли: за реална почивка на учениците; за нормализиране на трудната ситуация с отсъствието на учителите поради заболяване или карантиниране; за откъсване на всички ученици за седмица от училищната среда и възможност за нормално започване на втори учебен срок", аргументират се от СРСНПБ.

Стаматов уточни, че искането ще бъде внесено официално в просветното министерство в понеделник. И добави, че директорската гилдия се надява на "подкрепа от МОН и от социалните партньори в образованието".

Според сега действащите заповеди за графика на учебната 2021/2022 г. като междусрочна ваканция е предвиден само един ден - 1 февруари (вторник). Ако бъде одобрено искането на директорите, учениците ще почиват общо шест дни - от 28 януари (петък) до 2 февруари (сряда), след което ще имат два учебни дни преди уикенда - 3 и 4 февруари (четвъртък и петък).

По-рано в събота при гостуването си в БНТ министърът на образованието и науката проф. Николай Денков декларира амбиция всички училища да останат в присъствена форма на обучение поне до края на първия срок. Според него новият план за справяне с пандемията е адекватен на сегашната ситуация и позволява прехвърлянето на учебен процес в електронна среда само там, където това наистина е необходимо.

"Логиката е, че ако има проблем с паралелка, с училище, се затваря локално, а не в цялата страна както преди. Имаше случаи на директори на училища, които казват: "При нас не е имало нито един заразен ученик или учител, а пък си седим затворени", посочи Денков.

Очакванията са, че вариантът Омикрон на коронавируса ще доведе до повече болни деца в училище, но според министъра това не е нещо извънредно, защото процентът заболели деца се е увеличил леко и при навлизането на варианта Делта. "Новото е, че трябва да сме готови за много бързо нарастване на новозаразените", допълни той.

И коментира, че ако не беше предприет нов подход за справяне с пандемията, основан на възможностите за интензивно лечение, а не на броя на случаите, София трябваше вече да бъде затворена. Денков отново напомни, че родителите разполагат с възможност да задържат детето си на онлайн обучение вкъщи, ако имат притеснения, свързани с вируса.

Просветният министър добави, че се обмисля следващата учебна година (2022/2023) да започне с десет дни по-рано - на 5 септември, "за да има време за преговор и наваксване на материала". Решението обаче ще бъде взето само при консенсус в обществото, подчерта проф. Денков.

Водещи

Най-четени