Директорът на 119 СОУ: Силвия много добре се е постарала за първия учебен ден 20.09 | 10:20

Изглежда привлекателно и представително, защити я Стаматов

От iNews.bg

"Естествено е младите колеги да се обличат според възрастта си. По-възрастните пък прикриват това, което е недостатък. В училище няма дрескод за учителите, но все пак е важно да изглеждат естетично, без излишна екстравагантност. Важно е да са адекватни за училище."

Това коментира пред в. "24 часа" директорът на 119-о СОУ Диян Стаматов, в което училище преподава красивата учителка Силвия Зубева, чиято снимка от първия учебен ден обиколи социалните мрежи.

"Силвия много добре се е постарала за първия учебен ден, за да изглежда привлекателно и представително. Самият аз при официални поводи съм с костюм, а в ежедневието съм със сако и дънки. Така е практично и ми е удобно", споделя още Стаматов.

Той разкрива, че облеклото на учител никога не е било тема за обсъждане на педагогическия съвет. Държи се на облеклото на учениците, особено когато някой е повече от предизвикателен в дрехите си в летните месеци.

"По отношение на поведението на учителите държа на добрата комуникация във всеки момент. Положителното отношение към учениците и колегите помежду ни е важно. Тогава идва и доброто професионално отношение", категоричен е директорът.

А ежедневието на красивата Силвия се оказва не лесно. Всеки ден тя пътува от Ихтиман до София и обратно, за да ходи на работа.  Тя живее там с родителите си. Вече 3 години изминава ежедневно стотина километра, или прекарва около 2 часа в път. Отскоро се качва на личния си автомобил, дотогава обаче ползвала междуградския автобус.

Снимката на 28-годишната Силвия Зубева накара всички мъже да се върнат в първи клас. Само за 2 денонощия получи над половин милион харесвания. И възбуди невиждан напоследък дебат - сексистко ли е да се оцени една преподавателка на малки дечица като хубава, това добре ли е за децата, гордост, или неприятности носи подобно призвание. Самата Силвия не се хареса в ролята на класната красавица.
Първата нощ не могла да спи от сполетялата я ненадейно слава. Била шокирана и от това, че разни непознати взели телефона от сайта на училището и звъняли по тъмно с неприлични предложения.

"Издирва се! Веднага някой да каже тези сладки дечица от кое училище са. Искам
да се върна в 1-и клас, да се уча на четмо и писмо", написа мъж, който публикува снимката на стената си във фейсбук. "Ако аз имах такава учителка, щях дълго да повтарям", сподели друг.

Коментарите бяха хиляди, но всеки искаше да разбере коя е звездата от кадъра. Първи я откри "24 часа". Г-ца Зубева веднага контрира мъжките закачки с категоричното: имам си сериозен приятел.

Началната учителка от столичното 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" за първи път тази година е класна ръководителка на първолаци. Завършила педагогика и логопедия в Софийския университет.

Две години е била възпитател на занималня в училището. За да я назначат, е минала през сериозен кастинг.

Той се състои в следното: началните учители се събират 2 пъти, за да преценят кои от стажантите са се представили най-добре. Обсъждат уроците, методите, които младите педагози използват, и чак след това вземат решение. Това е практика на елитното училище от 5 години. Точно така е била избрана и Силвия. Тя е водила занималнята на малкия син на певицата Йоана, сподели самата изпълнителка вчера. Умна, "обрана" жена, работеше чудесно с децата, разказа тя.

Предложиха я група начални учители преди 3 години и затова я назначих, обясни директорът Диян Стаматов.

Всъщност в неговото училище 25 от учителите са под 30 години, което създало добър възрастов баланс сред педагозите. Най-младият е 24-годишният учител по физкултура, който е завършил същото 119-о училище, а след това Националната спортна академия.

119-о СОУ е номер 1 по брой първокласници в цялата страна - 200 в 7 паралелки. За сравнение в цяла Видинска област първия звънец на 15 септември чуха за първи път едва 752 деца.

В класа на Силвия Зубева пък са записани 27 ученици.

Отговорна е и много грижовна към децата, казват за младата преподавателка нейни колеги. Силвия пък е щастлива, че училището има практика да назначава стажанти и дава възможност за изява.

Благодарна е също, че колегите я подкрепят в дните на неочакваната и необикновена популярност. Реакциите във форумите посрещнала "със смесени чувства". Пошлите коментари я обидили. Смята, че това измества фокуса от образованието, а държи да я харесват не само заради външността , но и заради качествата.

Във всекидневието си е обикновено момиче, което невинаги е на високи токчета, за да може да тича с най-малките ученици в двора. Всъщност не са и толкова необходими - висока е около 1,70 м. Случвало се е да правят предложения от модни агенции, както и да получава покани за участие в конкурси за красота.

Мечтае обаче да бъде учителка, откакто се помни. Като дете подреждала куклите по височина и ги изпитвала пред детската си черна дъска с тебеширите.

Искам да науча децата първо да бъдат добри и честни хора, на ценности и на морал, каза пред "24 часа" педагожката. Според нея обаче колегите , особено по-възрастните, се чувстват недооценени.

Водещи

Най-четени