Директорът на фермата в Голямо Враново: Ще се борим здравите животни да не се евтаназират 27.07 | 15:30

От iNews.bg

Саконодателството позволява и ние ще се борим здравите животни при нас да не се евтаназират и да не се унищожава цялото стадо, коментира пред "Монитор" изпълнителният директор на свинекомплекса в русенското село Голямо Враново Вихрен Димитров.

Вчера Българската агенция по безопасност на храните обяви, че това е третият индустриален обект у нас, в който са потвърдени положителни проби за африканска чума, след свинекомплексите в селата Николово и Бръшлен, намиращи се също в Русенска област.

"В понеделник ще направим писмено искане към българските ветеринарни власти да се запазят животните в самостоятелните производствени единици в комплекса, в които пробите са отрицателни. Ще пробваме всичко, което позволява законът, оттам нататък какво ще се случи, не мога да кажа", допълни изпълнителният директор.

Той поясни, че в свинекомплекса в Голямо Враново няма умрели животни от африканска чума, нито такива, които да са проявили досега признаци на болестта. Положителните проби били установени в сектора за угояване, но във всички останали – със свинете майки, сухостойните майки, нерезарника били отрицателни.

Вчера пред "Монитор" Вихрен Димитров каза, че член 6 на Директива 2020/60/ЕО от 27 юни 2002 г. за определяне на специфични разпоредби за борба с африканската чума по свинете позволява да не се умъртвяват здрави животни в заразен свиневъден обект при условие че официално назначен ветеринар потвърди, че отделните производствени единици са напълно самостоятелни.

Свинефермата в Голямо Враново е втората по големина в Русенска област. В нея се отглеждат 30 000 прасета. Животновъдният обект дава препитание на над 180 души.

Водещи

Най-четени