Дискриминираме наред... роми, гейове и мюсюлмани 26.06 | 15:36

Последните констатация в доклада на Държавния департамент на САЩ за България никак не са ласкави

От Филипа Тодева

Маргинализацията на ромското малцинство в България остава най-належащият проблем с правата на човека, според доклад на Държавния департамент на САЩ. В доклада се посочва, че продължаващото влошаване на медийната среда и автоцензурата поради корпоративен и политически натиск също са проблематични.

Корупцията продължава да бъде пречка пред възможностите на правителството, подкопава доверието на обществото и бизнеса в съдебната система и другите държавни институции.

Друг проблем с човешките права, според Държавния департамент, са пренаселените затвори.

Докладът критикува България за условията в затворите: "Условията в повечето затвори са сурови, с неадекватни тоалетни, отопление и вентилация".

Има пропуски в процеса и политиките за интеграция на бежанците, дългите забавяния на съдебните процеси, насилието и дискриминацията срещу жените, насилието срещу децата, увеличават се антисемитските призиви в интернет, засилва се трафикът на хора, хората с увреждания са дискриминирани. Държавният департамент обвинява страната ни и в други видове дискриминация – на роми, на турци, на гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални, болни от спин, както и на мюсюлманите. Съобщава се трудова експлоатация на деца и малцинствени групи.

Като проблем се отбелязва безнаказаността, макар, че дори ръководители на службите подлежат на съдебно преследване.

Водещи

Най-четени