Дисциплина, сила и мечти – нужното за децата в институциите 28.03 | 10:58

Проект на "КА спорт" тренира тялото и духа на младежи от Центъра за настаняване от семеен тип

От iNews.bg

Амфетаминът представлява синтетичен психостимулант... Употребяващите го чувстват голямо удовлетворение и бодрост, те са с повишена енергия и издръжливост... При много високи дози амфетамините предизвикват параноидни симптоми, треперене, халюцинации. Продължителната употреба води до трайни промени в мозъчните клетки...

Децата, които се намират в стаята четат от листчето, в което са описани характеристиките, въздействието и симптомите при употребата на амфетамин. Някой от тях се затрудняват да прочетат текста, други не разбират една част от думите. И всъщност много по-интересен се оказва разговорът след това, въпреки че някои възрастни задават и неудобни въпроси: Опитвал ли си амфетамини?, Как се чувстваше?, Смяташ ли отново да вземеш? (Е, как да отговориш на такъв въпрос и то на учителката си?)

Разговорът за амфетамините, а и за други наркотични вещества и стимуланти, се води в една от стаите на Център за настаняване от семеен тип в София. Децата са на различна възраст – от 6-7 до 16-17 годишни и въпреки слънцето в пролетното утро са се събрали в стаята, определена за занималня. С тях са възпитателката, психоложката в дома и Сен-сей – това е обръщението към Калин Петков, който само след два часа ще се качи в салона заедно с тях и ще облече кимоното, за да им покаже поредната хватка от кудо.

В Центъра от една година се осъществява програма за превенция на наркотични зависимости сред младежите в риск. Проектът "Децата цветя на Света" се осъществява от "КА спорт" - всъщност спортен клуб за кудо, който обаче е решил да провежда и активна политика сред младежи чрез интерактивни методи, арт-техники и спорт.

Затова и тази слънчева сутрин младежите минават първо през арт ателие. И този път, пред гостите, те не само разговарят, споделят, рисуват и изрязват, но и представиха направеното през миналите седмица. Всяко дете беше направил колаж с представата за себе си, със своите мечти и цели. Те разтълкуваха изрязаните и залепени картинки от списания, като психологът в Центъра Мариета Спасова им помагаше (или понякога и притесняваше)с лавина от въпроси. "Аз искам да имам собствен ресторант, кола и жена. И деца, естествено, нали така трябва да се прави", заявява Цецо, уверен е, че това ще се случи. Как – ами като начало ще спечели 80 000 лв. от тотото. Цецо няма резервен вариант, няма и значение и дали ще бъдат левове, или евро. Също така не знае дали 80 000 ще му стигнат. Е, ако не спечели от тотото, ще работи... (нали така се прави).

Другото момче иска къща, кола и много приятелки, третото мечтае да пътешества, затова и на колажа му има и море, и висока планина с остри ръбове и сняг. Нито едно от децата обаче няма ясен план за това как могат да постигнат всичко това. Може би това ги обединява.

Всички деца тук са различни, всеки е отделен случай, обяснява ни Мариета Спасова, или Ети – както я наричат всички тук. Много от тези деца и младежи нямат никакво чувство за отговорност, за последствие от постъпките им, затова и трябва да се отнасяме с изключително внимание. Тук са настанени деца без родители, или деца с родители, които обаче не полагат грижи за тях, родители заминали да работят в чужбина и не се върнали.

Има деца, които взимат наркотици, които употребяват алкохол като възрастни хора, има зависими. Има и деца, преминали нелегално границата и озовали се от далечния Афганистан тук – като Сюлейман, който вече знае езика и превежда на брат си въпросите на Ети. И двамата имат свои колажи, свои рисунки, както и свои мечти.

"Опитваме се да направим нещо по-различно, по-добро, един истински Център за деца, който да намали риска в живота им", обяснява Ети, докато с гордост ни развежда из ремонтираните наскоро стаи, в трапезарията и в стаята с телевизора.

И въпреки че нито един от тези младежи не обясни как точно смята да превърне разноцветните картинки от колажа си в реалност, за близкото бъдеще те имат план. И задачи, които да изпълнят.

Към това и към физкултурния салон на последния етаж ги повежда Сен-сей (Калин Петков). Два пъти седмично всяко дете или младеж от центъра може да се включи в тренировките. Може и във всеки един момент да се отпише и да се откаже - "Тук няма задължителни неща", обяснява Калин.

Единственото условие е да не се използват наркотици. За тази цел треньорите от "КА спорт" осигуряват уринни тестове, които се правят периодично.

Доброволци от спортния клуб по кудо водят тренировките в Центъра, като за всяко едно занимание се прави график. Доброволци не липсват – напротив. Калин Петков е срещнал много съмишленици и приятели по този път.

Идеята е чрез спорта да развиваме качества като издръжливост, сила, гъвкавост, но и решителност, целеустременост и самодисциплина, споделя Калин. Именно самодисциплината е това качество, според него, което ще помогне на всички тези деца и младежи да преодолеят лошата половина в себе си.

Затова и той самият не е скрил свои грешки или леки отклонения от "правилния път" и в един от разговорите е признал, че е употребявал стимуланти, за да постигне върхова спортна форма.

Но идеята тук не е да ги правим спортисти или състезатели. Тренировките често се водят на доста ниско ниво, защото като дойдат нови и малки деца и на тях трябва да се обърне внимание. Идеята е чрез превенция, чрез информация да им помогнем да направят своя добър избор в живота, допълва Калин. Едно от ползотворните неща, които влияят изключително много на децата, е именно вниманието – това, че някой показва,че се интересува от тях.

От самия боен спорт като източна философия и мирогледни нагласи е останало много малко. Калин Петков споделя, че точно това е била и целта и ритуалността е изчистена максимално. По думите му тези децата живеят в България и затова и най-подходяща би била християнската ценностна система: "Ние се опитваме да им внушим именно устоите на християнството, фундаменталните ценности като добро, семейство, здраве, приятелство, вярност."

За тренировката по кудо треньорите Калин и Сашо закъсняват с цели десет минути! И въпреки слънцето навън и въпреки че е ден събота, залата вече е пълна. А децата и младежите не могат да чакат и сами са започнали тренировката си и разгряват.

Възрастта и тук е разнородна – от малки до по-големи, от начинаещи до усвоили техниките на боя. И така час и половина – за децата е недостатъчно и не искат да напуснат салона дори и в този слънчев ден.

По-важното е, че е всяка седмица, че е редовно и децата и младежите очакват деня на тренировката (Или Сен-сей да паркира мотора си в двора на центъра).

За миналата година проектът "Децата – цветя на Света" е бил финансиран от програмата "Младежта в действие" през Националния център "Европейски младежки програми и инициативи". Калин Петков уверява обаче, че въпреки изтичането на срока, финансиране е намерено за следващите 2 до 3 години. Предимно чрез лични връзки, приятелства, а и чрез добър пример са намерени спонсори и много доброволци, които да се включат и подкрепят тези младежи в този център, за да постигнат успех.

Ефективността на методите в проекта на "КА спорт" се доказва и от един друг факт - възпитаници от Центъра и дома вече печелят титли в състезанията и първенствата по кудо, които се провеждат в България.

Използваме случая да честитим доброто представяне и двете втори места на Цецо, Йоана и Янко на републиканското първенство в Пловдив, което се проведе само преди дни.

А друг от успехите им е невероятно красивото табло, което направиха в стаята си - от своите колажи. То беше пълно с много сърца и много мечти...

Водещи

Най-четени