Днес Столичната библиотека отбелязва 96 години от създаването си 24.10 | 10:30

Очаква своя читател № 100 000

От iNews.bg

Днес Столичната библиотека отбелязва 96 години от създаването си и очаква своя читател № 100 000.

С провъзгласяването на град София за столица и с изграждането на Столичната община започва и събирането на литература по градоустройство, икономика, счетоводство, речници, справочни и други издания, подпомагащи общинската дейност.

Според Димитър Мишев първото писмено свидетелство за Софийската общинска библиотека датира от 1897 г., когато била назначена комисия, която да ревизира общината. Членовете на комисията, след като проверили всички отдели в общината, "попаднали на купища книги". Това били книгите на библиотеката. Комисията ги намерила струпани, неинвентирани и ненаредени и "за да се намери една книга, трябвало да се преровят всички купища книги". От изложението, което написала по този повод комисията, личи, че тя признала библиотеката за градска, от книгите на която трябвало да се ползват гражданите.

24 октомври 1928 година се счита за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомителна разпоредба на тогавашния кмет Владимир Вазов се създава общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив. Фактическото откриване е през лятото на 1929 година в помещение на пл. "Славейков" № 9.

Книжният фонд на библиотеката тогава е 5311 тома. Първият директор е Коста Вълев – уредник на общинската библиотека и музей
В 12. 00 на площад "Славейков" ще има литературни четения с писателите. Сред тях са Захари Карабашлиев и Теодора Димова.

Водещи

Най-четени