Днес е Благовещение 25.03 | 08:15

Патриарх Неофит ще отслужи света Литургия в „Св. София - Премъдрост Божия”

От iNews.bg

На 25 март празнуваме големия християнски празник Благовещение, когато Пресвета Дева Мария чува от архангел Гавриил благата вест за раждането на Спасителя. Във връзка с  това Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи света Литургия в старинния столичен храм "Св. София - Премъдрост Божия”, съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на БПЦ. На светейшия патриарх по време на празничната богослужба ще съслужат епископи свещенослужители от София.

Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през VII в. и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и др.

В днешния ден християните възпоменават радостното за всички събитие, донесено от Ангел Божий - благата вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. За товасе разказва в Евангелието на Лука: "А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет, при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените." Лука 1:26-28

Има много народни традиции и вярвания, свързани с Благовещение. Ето някои от тях:

• на този ден се става рано, за да е богата годината;

• всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари;

• ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети;

• ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля. В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" - коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Има и ред народни поверия, свързани с този "благ ден". Според тях на него по-лесно и бързо зарастват всички рани и затова именно тогава се продупчват ушите на малките момиченца, както и, че всяка отрова губи силата си.

Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци. Вярва се още, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

Според суеверията пък на този ден излизат самодивите и самовилите, а също от дупките си изпълзяват змиите и гущерите. Изпълняват се обредни действия, които да предпазят хората и да прогонят влечугите.

Водещи

Най-четени