Днес е Възнесение Господне - Спасовден 02.06 | 07:53

Имен ден имат Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. Денят е и празник на хлебари и сладкари

От Кремена Бедерева

Православната църква чества днес големия християнски празник Възнесение Господне (Спасовден).

На този ден православните християни престават да се поздравяват със задължителния поздрав в прослава на Христовото Възкресение "Христос Воскресе”.

Денят е винаги в четвъртък, 40 дни след Великден. След възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек.

На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Ерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.

Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

Българските народни вярвания смятат, че днес идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие.

На Спасовден имен ден имат Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. Денят е и празник на хлебари и сладкари.

По този ден във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена празнична Света литургия.

В София, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, Божествена Света литургия в един от най-новите столични храмове "Възнесение Господне” (намиращ се до посолството на Румъния), осветен миналата година ще отслужи осветилия го Негово преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Началото е в 9.00 часа.

В Шуменския храм, посветен на великото събитие в историята на Христовата църква - Възнесението Господне, архиерейската Света литургия ще оглави Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с неговия викарий Преосвещения Главиницки епископ Йоан. Начало на богослуженията е в 9.00 часа.

 

Водещи

Най-четени