Днес е Томина неделя 08.05 | 09:17

Наричат я още „Великден на умрелите“, а на гробищата се носят червни и се раздават за Бог да прости

От iNews.bg

В първата неделя след Възкресение Христово почитаме паметта на апостол Тома - един от 12-те христови ученици. В историята Тома е известен с прозвището си Неверни, а денят е известен с това, че на него възкръсналият Христос се явил на учениците и последователите си.

Евангелските писания разказват, че единствен апостол Тома не повярвал във Възкресението,  а за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста. Затова господ отишъл при него и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка.

Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек.

Томина неделя е и последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, защото е "празна" откъм работа - в седемте дни не се работи.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

В Североизточна България и Бесарабия първият понеделник след Томина неделя се нарича още "Софинден”, "Сувия”, "Сувинден”. Тачи се за предотвратяване на суша. Според народните представи този ден е "хаталия”, т. е. лош ден. Затова традицията повелява да се спазват някои забрани - жените не перат и не трябва да сушат дрехите. Стопаните не копаят и не сеят, "за да не изсъхва храната”.

 

Имен ден празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

Водещи