Днес е Цветница 21.04 | 09:09

Носим в домовете си осветени върбови клонки за здраве и берекет

От iNews

Днес е Цветница - до Великден остава точно една седмица.

Празникът е последният преди Възкресение, пада се в неделята след Лазаровден и е един от най-красивите пролетни празници.Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. Друг вариант е да се направи венче, с което да се окичи входната врата на дома. Традицията повелява още да окичим косите си с венец от върбови клонки.

В староеврейските книги пише, че народът дълго време ще бъде управляван от враговете си. Накрая обаче ще дойде последният израилтянски цар, който ще влезе в града, възседнал магаре. Христос влязъл именно на магаре, а хората го приветствали като владетел с палмови клонки и пеели: "Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев!".

Символично те са заменени у нас с върбови заради приликата на листата. Растението не случайно е станало традиционно за повода. То първо се пробужда от зимния сън и създава пъпки. Според християнските обичаи клонките трябва да се занесат в църквата и да се осветят. Когато богослужението приключи, всеки взима от осветените растения и ги отнася вкъщи за здраве.

Цветница е част от религиозните пости, но това не означава, че не може да направите пъстра трапеза. Ако спазвате църковния режим, днес му отпуснете края и пригответе риба.

Празничната християнска трапеза има определен литургичен смисъл, затова мястото на рибата е в по-специални дни. Тя се среща най-често и в иконите. На празничната маса трябва да има още хляб, приготвен без мазнина, салата от пресни зеленчуци, картофи, ориз, фасул, яхния от стар боб, пълнени постни чушки. На почит на този ден са зелените растения заради настъпващата пролет. Копривата, лападът и спанакът са чудесен сезонен избор. 

Народът нарича празника още Цветна неделя, Вая, Кукленден. 

Днес повод да почерпят за имения си ден имат всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета - Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Ива, Камелия, Кремена, Лилия, Латинка, Росица, Роси, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветан, Цветелина, Цена, Цено, Ясен, Явор и още много.

Според статистиката 1/5 от българите носят имена на растения като по-голямата част от тях са жени. 

Цветница е последният повод за добро настроение според църковния календар.

От утре започва Страстната седмица, която обозначава последните седем дни живот на Иисус Христос. Поверието е, че началото й е с тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим. Накрая завършва с неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната от Великденския пост. Всеки ден се почита със специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Великден.

Водещи

Най-четени