Днес отбелязваме Международния ден на ромите 08.04 | 06:55

Първият Ромски конгрес се е провел се на 8 април 1971 г. в Лондон

От Кремена Бедерева

На 8 април, през 1992 година, по предложение на Романо юнион ООН и Европейския съюз този ден е обявен за Международен ден на ромите.

На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война, както и годишнината от Първия международен конгрес на ромите, проведен през 1971 г. в Лондон.

Първият Ромски конгрес се е провел се на 8 април 1971 г. в Лондон. На срещата са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен "Джелем, джелем” (Бродих, бродих).

Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо и зелено полета. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало "чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация.

На срещата са приети общи цигански химн и знаме. Химнът е песента "Джелем, джелем" на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

На 8 април, в 13 часа в Гранитната зала на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов и министър Сергей Игнатов ще участват в официалното отбелязване на Международния ден на ромите. Събитието се организира от Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет с председател вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министри, народни представители, членове на Европейския парламент и посланици от държавите-членки на ЕС, ще бъде представено развитието на интеграционния процес у нас. В срещата ще участват и представители на ромската общност.

Традиционно денят ще бъде отбелязан и в Каварна с богата програма, съобщиха от пресцентъра на общината. Празникът ще започне в 10 часа в кв. "Хаджи Димитър” с концерт на възпитаници на детски градини и училища от общината, детски фолклорен танцов ансамбъл "Бизоне”, Иво Папазов – Ибряма, оркестрите "Ока” и "Начко”. Водещи на програмата ще бъдат Андрей Слабаков и Ернестина Шинова.

В 12 часа ще бъде обявен носителят на приза "Лачшо Мануш” ("добър човек”) за гражданин от ромски произход със съществен принос за развитието на обществото. Наградата ще бъде връчена от кмета на Каварна Цонко Цонев.

От 13 часа ще започне кръгла маса на тема "Ролята на местните власти в провеждането на политиката за интеграция на ромите и взаимодействие с останалите заинтересовани страни” с участието на кметове от страната, областни управители, активисти от граждански организации.

Водещи

Най-четени