Днес отбелязваме Преображение Господне 06.08 | 09:09

В народните вярвания празникът се свързва с преобразяването в природата, като слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата

От iNews.bg

Православната църква прославя днес празника Преображение Господне, който символизира преобразяването на Исус Христос пред трима от най-близките му ученици. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия. Патриарх Неофит ще оглави празничната литургия в столичния храм " Свето Преображение Господне", квартал "Лозенец".

В народните вярвания празникът се свързва с преобразяването в природата, като слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата. Преображение Господне е един от дванайсетте големи църковни празници. Отбелязва се в края на християнската църковна година, обясни ставрофорен иконом Николай Митов, свещеник в храма "Свети свети Кирил и Методий".

На днешния ден Господа Нашего Исуса Христа се представи на своите свети ученици, които завел на планината Твор, в една светлина, която те до този момент не го били виждали самият господ Исус Христос в едно божествено и райско сияние, което сияние Господ решил да им даде , за да осъзнаят защото, някои от тях изпитвали така, съмнение, за неговия божествен произход.

Нашият народ вярва, че на този ден времето, реките и морето се преобръщат. И оттук насетне започва идването на есента. На този ден към Светата Литургия се прибавя специална молитва за освещаване на гроздето

Водещи

Най-четени