Днес почитаме Свети Мина - покровител на семейството 11.11 | 09:58

Именници са Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий

От Олга Андреева

Православната църква днес почита паметта на светите мъченици Мина, Виктор, Стефанида и Викентий.

Свети Мина, който се смята за покровител на семейството, като че ли е най-познат и почитан от тримата. Той се смята още за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Именно неговият празник, 11 ноември (24 ноември стар стил) бележи средата на така наречените Вълчи празници, от Архангеловден до Коледни Заговезни, които водят след себе си най-дългите нощи.

Свети великомъченик Мина е бил египтянин, изповядвал християнската вяра. За кратко той служи във войската под началството на военачалника Фирмилиан през III-IV век, преди да се оттегли в пустинята.

Слязъл в града, за да изобличи езичниците, организирали тържество в чест на езическите божества, което му донесло жестоки мъчения и в крайна сметка му коствало живота заради указ на властта в Рим да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

В покрайнините на София се намира единственият девически манастир, който носи името на светията, Обрадовски манастир, където се пази чудодейната икона на свети мъченик Фанурий, помогнал на много хора да намерят най-подходящия партньор в живота им.

Именници днес са Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.

Водещи