Дни преди края си: ВСС избра спорен, но удобен шеф на ВАС 11.09 | 19:03

"Избор на тишината", коментира лятната кампания на Георги Чолаков председателят на ВКС Лозан Панов

От iNews.bg

Георги Чолаков е новият председател на Върховния административен съд. Той беше избран с 20 гласа от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Останалите петима членове гласуваха за Соня Янкулова, която беше другият кандидат за поста, предаде бТВ.

Предстои президентът Румен Радев да подпише указ, с който да назначи Чолаков. Държавният глава може да наложи и вето на избора. Така процедурата ще се върне към ВСС, но това може да стане само един път.

Близо 5 часа продължиха изслушванията на двамата кандидати за председател на Върховния административен съд. Именно той контролира делата на държавата, всички решения на Министерския съвет, обществените поръчки и данъчни актове.

Представянето и въпросите към Георги Чолаков продължиха около три часа, докато към другия претендент за поста – Соня Янкулова, бяха два пъти по-малко.

Сегашният председател на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтича и лобира за Чолаков, заяви след изслушванията, че той е "отличен професионалист и задълбочено познава административното производство".

Георги Чолаков беше фаворит в надпреварата до миналата седмица. Срещу него обаче излязоха няколко скандални публикации в медиите.

По повод материали в медии, че не е декларирал свои имотни вземания, Чолаков заяви днес, че не е нарушил законови и морални норми, защото това са негови действия като нотариус. Те са извършени до 2011 г.

На Соня Янкулова първо бяха зададени въпросите на Съюза на одиторите. Тя не успя да отговори на питането дали ВСС е най-корумпираният орган в държавата и отказа да каже дали според нея ВАС трябва да се ръководи от жена.

"Пред ВАС има сериозни предизвикателства и проблеми", каза членът на ВСС Юлия Ковачева, която подкрепя Соня Янкулова.

В подкрепа на Чолаков днес очаквано се изказа Георги Колев, който заяви, че това е изборът на съдиите от ВАС. Юлиана Колева, член на ВСС от парламентарната квота и бивш депутат на ГЕРБ, също го подкрепи с уточнението, че двамата са работили заедно. Подобно на Колев тя мотивира подкрепата си и с факта, че той е събрал повече гласове на общото събрание на съдиите от ВАС, пише Капитал.

Другият кандидат - Соня Янкулова, която е съдия във ВАС от 1998 г., беше предложена от трима членове на съвета - Галя Карагьозова, Юлия Ковачева и Соня Найденова. В нейна подкрепа се изказаха Юлия Ковачева, Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Соня Найденова и Галя Карагьозова, които логично са гласовете за нея.

Председателят на ВКС Лозан Панов, който запази мълчание почти до гласуването днес, заяви, че ще подкрепи Соня Янкулова, защото е съгласен с нея , че независимостта е състояние на духа.

"Председателят на ВАС е главата на институцията, която трябва да брани правата на гражданите", заяви Панов. И разкритикува ВСС, защото нямало кампания по отношение на важността на избора. Той нарече избора на Чолаков за шеф на ВКС "избор на тишината", защото е бил през летния сезон.

"Изборът се провежда 22 дни преди края на мандата на този ВСС, когато всеки член е съсредоточил погледа си в посока друг път", каза Панов. И изрази съмнение, че този избор може да е повлиян от договорки и обещания.

Сегашният говорител на ВСС Димитър Узунов, който е и спряган за човек на премиера Бойко Борисов, обяви, че се връща в Сандански. На 4 октомври ще бъде избран новия състав на ВСС.

Водещи

Най-четени