До 10 г. затвор за шофьори, причинили по непредпазливост смърт 09.05 | 10:46

Това реши парламентът, като гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК), внесени от Анастас Анастасов (ГЕРБ)

От Кремена Бедерева

От 3 до 10 години да бъдат лишавани от свобода шофьори, причинили по непредпазливост смърт заради нарушаване на правилата за движение, реши парламентът, като гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК), внесени от Анастас Анастасов (ГЕРБ).

Няма да се допуска съдебно споразумение за престъпление, при което е причинена смърт. Тази промяна е записана в заключителните разпоредби на НК и с нея се допълва съответният член в НПК, информира БТА.

Броят на убитите на пешеходна пътека се увеличава тревожно и за да бъдат сведени до минимум подобни случаи, е необходима по-висока култура на движение по пътищата от всички участници, както и повишена отговорност на водачите на моторни превозни средства (МПС), се посочва в мотивите.

Според тях при посоченото престъпление е характерно, че вследствие на умишлено нарушаване на правилата за движение по непредпазливост се причинява смърт (т. нар. смесена, сложна форма на вина).

iNews припомня, че още през март се заговори за промени в НК за затвор за шофьорите, които по непредпазливост причинят смърт на пешеходна пътека или спирка, ако избягат от местопрестъплението, не са правоспособни да шофират, минат на червен светофар или карат с превишена скорост над 50 км/ч. от допустимите.

Тогава предложените от зам.-председателя на парламента и председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност Анастас Анастасов промени бяха обсъдени на дискусия с роднини на загинали при катастрофи, на която присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Според Анастасов сключването на споразумение между прокуратурата и обвиняем, когато е причинена смърт, не дава ясна и обоснована причина защо съдът приема предложението на прокуратурата, в което се налага определен вид наказание в определен размер.

"Не е обяснимо какви са мотивите за споразумение с условно наказание или пробация при катастрофа, станала в населено място, където е разрешена максимална скорост 50 км/ч. на сигнализирана пешеходна пътека, а водачът е управлявал със 115 км/ч.", обясни още тогава заместник-председателят на парламента.

Затова от ГЕРБ искат в такива случаи да има съдебен процес и присъда, в която съдът да излага своите мотиви.

Според вътрешния министър Цветан Цветанов пък "трябва да сме безкомпромисни към каращите пили, без книжка и причинилите произшествие на пешеходна пътека".

С промените в НК управляващите се надяват, че така ще се сложи край на практиката делата за причинена смърт на пътя да завършват със споразумение и условна присъда за провинилите се шофьори.

Отпадането на възможността за съдебно споразумение с шофьорите-убийци е и едно от основните искания на родителите, загубили децата си на пътя. Те протестираха многократно, срещаха се с Цветанов, докато не получиха уверения, че ще има по-строги наказания за подобен род престъпления.

Според официални данни загиналите по вина на неправоспособни водачи през 2009 г. са 92-ма, а ранените са 814 души. Освен това загиналите по вина на шофьори без книжка са 2-3 пъти повече от тези по вина на водачи, употребили алкохол.

През 2009 г. на пешеходни пътеки са блъснати 2024 души и са убити 175. България оглавява и класацията в Европа по загинали на пешеходни пътеки

 

Водещи

Най-четени