До 1000 лв. санкция за изхвърляне на боклука на непозволено място 26.06 | 20:10

Депутатите приеха промени в Законa за управление на отпадъците, внесен от Министерски съвет, който определя глоби за нарушения на закона от физически лица

От Филипа Тодева

Глоба от 300 до 1000 лева заплашва физическите лица, които изхвърлят отпадъците си на непозволени места. Това предвиждат промените, които народните представители приеха в Закона за управлението на отпадъците, предаде Агенция "Фокус".

Санкция се предвижда и за лице, което предава отпадъци на друго, за лица които не притежават разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ, в случаите когато такива се изискват.

Ще има глоби и за непредаване на излязло от употреба моторно превозно средство на площадки за съхраняване или в центрове за разкомплектоване, изхвърляне на масово разпространени отпадъци, обозначени с маркировка за разделно събиране съгласно наредбите, в контейнери за смесени битови отпадъци и в съдове за събиране на отпадъци, поставени в имоти – публична държавна или общинска собственост, или ги смесва с други материали или отпадъци по начин, затрудняващ тяхното последващо рециклиране или оползотворяване, когато в конкретното населено място е създадена система за разделно събиране на съответните масово разпространени отпадъци.

Предвиждат се глоби и за физическо лице, което не изпълнява разпоредбите за повторна употреба, рециклиране и оползотворяване на строителни отпадъци и което зхвърля битови отпадъци в съдове за разделно събиране. При повторно нарушение глобата е от 600 до 2000 лева.

"За явно маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им, овластените за това органи налагат на местонарушението глоби в размер от 10 до 50 лева срещу издаване на фиш по реда на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН)”, се чете още в промените на закона. Ще се наказва с глоба от 1400 до 4000 лв. физическо лице, което откаже да попълни документ по чл. 39, ал. 2, предава отпадъци от черни и цветни метали (ОЧЦМ) с битов характер на лице без разрешение или комплексно разрешително, извършва дейности с ОЧЦМ без регистрация по Търговския закон (ТЗ) или без разрешение, ако деянието не съставлява престъпление. Наказва се и физическо лице, което предава ОЧЦМ, които нямат битов характер.

Наказва се с глоба от 2000 до 5000 лв. физическо лице, което нерегламентирано изгаря или извършва друга форма на нерегламентирано третиране на отпадъци, както и лице, което нарушава изискванията на чл. 7 от Регламент (EC) 850/2004 на Европейския Парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. за устойчивите органични замърсители (ОВ, L 158 от 30.4.2004 г.).

Водещи