До 15 септември става ясно какво ще учат децата в школàта 19.08 | 08:42

Тогава обобщават данните от анкетите сред учителите

От Христина Рафаилова

Между 10-15 септември ще стане ясно какво ще съдържат учебните програми занапред. Това стана ясно от думите на просветния министър Анелия Клисарова пред Нова телевизия. Тогава вероятно ще бъдат обобщени данните за анкетите между учителите за това какъв материал трябва да изучават малчуганите в школàта. Тя уточни, че новите програми ще се прилагат едва като влезе в сила новият Закон за училищното образование. С него се въвеждат нови степени в системата на средното образование, като ще има например две гимназиални.

В анкетите имало три раздела, от които преподавателите можели да избират – какво е положението в момента, какво се предлага и какво те искат да влезе в учебната програма.

Клисарова беше категорична, че класиците на българската литература няма да отпадат. Коментарът ѝ дойде след скандала с въпросните учебни програми, където се предвиждаше да бъдат премахнати произведения като "Майце си". 

Образователният министър каза също така, че се предвиждат промени, с които делегираните бюджети за училищата няма да се определят само от броя на учениците. Те ще зависят и от качеството на образованието. Критериите, по които ще се определя това, ще бъдат външните оценявания за 4-ти и 7-и клас. Тя коментира, че така ще се стимулират малките учебни заведения и тези в труднодостъпните райони. Клисарова добави, че най-вероятно до Коледа ще бъдат осигурени средствата за педагозите, които не са получили 8-процентовото увеличение на заплатите. 

Просветният министър заяви, че подкрепя въвеждането на униформи в училище, но се обяви против да има унифициран модел за цялата страна. 

Водещи