До 2 седмици тръгва строежът на нов участък от „Хемус“ 05.03 | 15:48

52-километровата отсечка след Ябланица трябва да е готова за година и половина

От iNews.bg

До 20 март ще започне реалното строителство на новия участък от магистрала "Хемус" от Ябланица до пътен възел "Боаза". Това обяви в Ловеч министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщи БНТ, предаде БГНЕС. Проектирането на трасето от 9,3 км. все още тече, а изграждането му трябва да бъде завършено за година и половина, уточни министърът.

Нанков допълни, че в момента се извършва проектирането и геологията в участъка между пътен възел "Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен от път II - 35. Строителството на трасето с дължина 52 км. ще бъде разделено на три етапа. В средата на годината ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител.

"С това проектиране променихме параметрите на автомагистралното трасе. Проектната скорост е 120 км/ч., но позволената ще е 130 км/ч.", каза Нанков. Той добави, че по този начин от държавния бюджет, от който се финансира строителството на магистралата, ще бъдат спестени 300 милиона лева. Според Нанков с новото проектиране се спестява строежът на седем моста и три тунела.

Водещи

Най-четени