До 2020 г. младежите без стаж ще намалеят с близо 3000 02.04 | 16:30

Питат работодателите какви професионалисти им трябват

От Цанка Донкова

До 2020 г. младежите без стаж ще намалеят с близо 3000. Утвърденият от Министерския съвет План за действие за 2014 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014-2020 година предвижда да се осигури стаж на 2367 безработни младежи до 29-годишна възраст, а 16 000 ученици ще получат професионално образование.

В плана са включени дейности, насочени към всички области на ученето, и обхващат различни етапи от развитието на личността - предучилищното възпитание и подготовка, общото училищно образование, професионалното образование и обучение, висшето образование, продължаващото обучение на възрастни, валидирането на резултати от неформално обучение и самостоятелно учене.

Предвижда се още 49 514 заети и на 13 218 безработни лица да придобият или повишат професионалната си квалификация. Сред работодателите ще бъде проведено изследване, за да се изготви прогноза за потребностите от работна сила с определени характеристики до 2020 г.

През 2014 г. в курсове за ограмотяване ще бъдат включени 3400 неграмотни и слабограмотни лица. Ще бъдат осигурени ресурси за развитие на младите таланти, за разширяване обхвата на децата и учениците, включени в целодневна организация на учебния процес, както и за допълнително обучение по български език за децата и учениците, за които българският език не е майчин.

За повишаване на качеството на образованието пък е планирано обучение за повишаване на квалификацията на повече от 22 000 учители.

От нововъведенията ще бъде и система за валидиране на знания, умения и компетентности, придобити чрез неформално обучение и самостоятелно учене.

През периода ще бъдат изградени и 5 нови центъра за кариерно развитие. Целта им е да подобрят кариерното ориентиране на незаетите лица.

Модерен data център пък ще обслужва образователното съдържание и на ИКТ инфраструктура, поддържаща основните информационни дейности в системата на образованието. Ще бъде обновено оборудването на учебни кабинети, лаборатории и работилници за професионална подготовка в 36 професионални гимназии.

Водещи

Най-четени