До 2020 г. ще оползотворяваме 70% от строителните отпадъци 31.10 | 13:00

Министерският съвет прие наредба за оползотворяване на отпадъците от строителство

От Ивелина Георгиева

Министерският съвет прие наредбата за оползотворяване на отпадъците от строителство и разрушаване на сгради.

Наредбата изисква при изграждането на строежи да се използват отделените отпадъци както в процеса на строителство, така и в процеса на разрушаване на сгради.

От средата на 2014 г. всички процедури, свързани с издаването на разрешения за строеж, ще трябва да спазват изискванията в наредбата. Оттогава всяко разрешително за строеж трябва да бъде съпътствано с план за управление на строителните отпадъци.

Целта е до 2020 година 70% от строителните отпадъци да бъдат оползотворявани, заяви министърът на околната среда Нона Караджова.

Тя цитира отчет на Агенция "Пътна инфраструктура", която вече прилага рециклиране на отпадъци от реконструиране на пътища. Според отчета това намалява стойността на строителството с 30%.

Новите разпоредби няма да се отнасят за премахване на сгради с разгъната застроена площ по-малка от 100 кв. м, реконструкция, основен ремонт и промяна на предназначението на строежи с площ под 500 кв. метра, пкакто и за строителство на сгради с разгърната площ под 300 кв. м.

По думите на Нона Караджова текстовете в наредбата, които ще залегнат в Закона за управление на отпадъците, са приети с пълен консенсус между институциите, бизнеса и неправителствените организации.

Екоминистърът съобщи още, че е отменена наказателната процедура, която Европейската комисия започна срещу България, заради закъснялото въвеждане на законодателството за управление на отпадъците.

Водещи

Най-четени