До 24 май пускат велоалеята в ж.к. „Младост” в София 14.04 | 14:42

През следващата година ще започне изграждането на велосипедна алея в Борисовата градина

От Кремена Бедерева

На 24 май ще бъде пусната 7,8-километровата велосипедна алея в ж.к "Младост".

Тя ще свързва ж.к. "Младост-4" и метростанция "Младост-1" на бул. "Андрей Сахаров". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекцията на строителството на алеята.

По думите на Фандъкова ще има и велосипедна алея по бул. "Гоце Делчев", която ще свързва Южния парк и съществуващата вече велоалея по бул. "Цар Борис Трети", информира БТА.

Велосипедна алея има и по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Кметът посочи, че в момента се проектира, а през следващата година ще започне изграждането на велосипедна алея в Борисовата градина, като бъдещите планове за нея са тя да се свърже с велотрасето в "Младост".

Общината предвижда до края на 2013 година в столицата да има около 100 км велоалеи.

Относно одитния доклад във връзка с презонирането и откритите грешки при него кметът, посочи, че грешка в зонирането от 1998 година е открита само в кв. "Банишора".

Там имотите са били причислени в четвърта, вместо в определената с решението на общинския съвет трета зона. Отговорност за това носи главният архитект на район "Сердика" и кметът ще изпрати писмо до районния кмет Тодор Кръстев, който да определи наказанието на своя подчинен.

iNews припомня, че след като започна данъчната кампания хиляди граждани се възмутиха от новите ставки. От общината тогава предложиха, а общинските съветници приеха с пълно мнозинство отмяната на презонирането на града на заседанието си на 17 март. Скандалът доведе и до една оставка - на заместник-кмета Минко Герджиков. 

Решението за връщането на старите граници на зонирането влезе в сила от 21 март, а до засегнатите собственици на имоти са изпратени нови уведомления за дължимите данък "сгради" и такса "смет".

 



Най-четени