До 25 км/ч за ел.тротинетките, забраниха на деца да ги карат по улиците 25.06 | 17:10

Таксиметровите шофьори ще ни возят с до 15-годишни коли, реши парламентът

От iNews.bg

Таксиметровите автомобили трябва да бъдат не по-стари от 15 години, реши окончателно Народното събрание с промени в Закона за автомобилните превози, съобщава БНР.

От ГЕРБ се противопоставиха на предложението да се разреши на таксиметровите автомобили с електрически двигател да се движат в бус лентата. 

В защита на тази идея се изказаха от ДПС и БСП. Станислав Иванов от ГЕРБ поясни, че трудно ще се контролира дали водачите на подобни автомобили превозват повече от трима пътници  - едно от условията, което даваше предимство на шофирането в бус лентата.

Специализираният транспорт, който превозва деца и ученици обаче ще може да използва бус лентата за по-бързо придвижване, записаха народните представители.

И още: Таксиметров превоз може да се извършва от автомобили, за които не са изтекли повече от 15 години от датата на първата регистрация.

Депутатите приеха и регламент за правилата за движение по пътищата за индивидуалните електрически превозни средства и определиха изискванията към предпазните средства за тяхното използване:

Разрешено е лица до 14 години да управляват електрическо превозно средство, но само в алеи и паркови зони.

На водачите на електрически тротинетки се забранява да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км в час.

Те няма да могат да развиват и скорост по-висока от 25 километра в час.