До 29 градуса през октомври 27.09 | 12:01

Тази година октомври се очаква да е сравнително топъл и сух

От Кремена Бедерева

Тази година октомври се очаква да е сравнително топъл и сух. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология, съобщи за Агенция "Фокус" Гергана Козинарова от НИМХ - БАН.

Средната месечна температура да бъде над нормата, а количеството на валежите – под нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 1 и 6˚, а най-високите – между 24 и 29˚. Първите есенни слани в повечето равнинни райони от страната се очаква да паднат към края на октомври.

През повечето дни от първото десетдневие времето ще е предимно слънчево. Минималните температури ще са най-често между 6 и 11˚, а максималните между 22 и 27˚, към 4 и 5-ти – и малко по-високи. Повече облаци и по-ниски температури се очакват около 7 и 8-ми. Вероятността за значителни валежи е много малка.

С високи температури и сухо време ще започне и второто десетдневие. Около 13-ти има повишена вероятност за превалявания и леко захлаждане. През втората половина от десетдневието ще има повече облачни дни, повишена вероятност за превалявания, предимно слаби, а температурите ще са по-ниски.

През последното десетдневие ще се чувства есента. Първите дни се очаква да са с повече слънчеви часове, но след 23-ти – с повишена вероятност за превалявания. Впоследствие, при изясняване се очакват и слани.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 22 мин. и залязва в 19 ч. и 10 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 48 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 58 мин. и залязва в 17 ч. и 22 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 24 мин.

Фазите на Луната през месеца са 4.10 — първа четвърт, 12.10 — пълнолуние, 20.10 — последна четвърт, 26.10 — новолуние.

Октомври е типичен есенен месец. Средните денонощни температури се понижават чувствително в течение на месеца. Сутрините са студени и мъглите стават все по-характерно явление. Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване се образуват слани.

Увеличава се броят на мрачните и дъждовни дни. Средно броят на мрачните дни през месеца е от 6 до 9. В планините по най-високите части винаги пада сняг. В същото време има много хубави дни, познати като "периоди на възвръщане на лятото”.

Температурата на морската вода все още е сравнително висока и по Черноморието температурите остават по-високи, а вероятността за образуване на слани e незначителна.

Средните месечни температури през октомври в равнините са между 11 и 15˚, във високите полета — между 8 и 11˚, в планинските райони — от 4 до 8˚.

Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 40 и 60 mm, в югоизточните райони — между 60 и 90 mm, а в планините — от 80 до 100 mm.

Водещи

Най-четени