До 3 млн. лева ще струва строежът на нов дом за децата от Нови хан 23.01 | 16:07

Комплексът ще бъде изграден за около две години

От Ивайло Ачев

В момента се подготвя документацията, за да бъде изграден Дом за деца "Свети Николай” в Побит камък, община Елин Пелин. Домът е поредната стъпка по решаване на казуса "Нови хан", съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Комплексът ще бъде разположен на 4000 квадратни метра и ще включва 28 къщи, 8 апартамента, спортно съоръжение и сграда за социално обслужване. По първоначални разчети изграждането му ще струва около 2,5-3 млн. лева.

Живеещите в пристройките към църквата "Света Троица” в Нови хан ще участват активно в строителството, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Готови сме да предоставим 8 фургона, след като има разрешително за строеж. Когато новият дом бъде готов, старите постройки ще бъдат премахнати.

За да стане факт комплексът, 78 декара ще бъдат извадени от активите на Държавното предприятие "Строителство и възстановяване" и предоставени на фондацията на отец Иван. Така ще може да се изгради прилежащата инфраструктура, каза още министър Павлова. Тя се надява, че новият комплекс ще бъде изграден в срок от максимум две години.

Паралелно администрацията на Софийска област вече е стартирала процедурата за осигуряване на средства за ремонт на покрива на храма. До 10 дни съвместно със Столичната община ще внесем документацията в Постоянната комисия за защита населението при бедствия, аварии и катастрофи. Мисля, че през май ремонтът на покрива на църквата "Света Троица” в Нови хан ще може да започне, заяви управителят на Софийска област Красимир Живков.

По думите на Лиляна Павлова Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето са проучили мнението на обитателите на приюта в Нови хан за настаняването им в защитени жилища. Всичките 88 души, включително 18 майки с 36 деца, които живеят там, са отказали да бъдат преместени. 13 деца обаче вече посещават детска градина.

Следващата редовна месечна среща по казуса "Нови хан” ще се проведе на 20 февруари 2012 г. в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Водещи

Най-четени