До 4 млрд. евро ще са нужни, за да постигнем целите на ЕС за потребление на възобновяема енергия 19.10 | 15:25

Електроенергията от възобновяеми източници трябва да достигне 16% от общото потребление. Ако не изградим собствени мощности трябва да купуваме „зелена“ енергия отвън

От Любомир Тасев

 

От три до четири милиарда евро ще е необходимата инвестиция, за да може България да постигне поставените от ЕС цели до 2020 г. и 16-процента от брутното потребление на електроенергия да е за сметка на възобновяеми енергийни източници. Това съобщи Кенет Лефковиц - председател на Българската ветронергийна асоциация, на конференция в парламента на тема "Новата "зелена" икономика - българският отговор".

Той посочи, че ако не успеем да изградим такива мощности, трябва да купим липсващата "зелена" електроенергия отнякъде.

Лефковиц обясни, че в момента в сметките за ток има добавка за "зелена" енергия, която на годишна база на домакинство е средно около 4 лева. Ако трябва да платим за ВЕИ при сегашните цени в ЕС и с 1 процент дефицит, това означава близо 160 лева на семейство, добави той. По думите му до 2020 г. тази сума ще се увеличи на около 500-600 лева на година на семейство. Лефковиц отбеляза, че това няма да тежи на семейния бюджет, а на държавата.

Няма "златна треска" за инвестиции във ВЕИ, посочи той. Според Лефковиц трябва да се подобри средата за стимулиране на инвестиции.

Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Искра Михайлова каза, че в "Стратегия 2020" Европа си поставя за цел делът на ВЕИ да достигне 20 процента от брутното

потребление на електроенергия. Тя посочи, че България си поставя задачата до 2020 г. този дял да достигне 16 процента, а с 25 на сто да бъде подобрена енергийната ефективност.

Водещи

Най-четени