До 6 години затвор за активистите на „Протестна мрежа“ 26.02 | 08:53

Според Богомил Бонев с внесения вчера сигнал са извършили престъпление срещу правосъдието

От Филипа Тодева

Бившият вътрешен министър Богомил Бонев отправи остри критики към активистите на "Протестна мрежа" заради внесения сигнал до главния прокурор. Вчера Николай Стайков, координатор на сайта www.Noresharski.com и член на мрежата, подаде до държавното обвинение сигнал в който се отправят обвинения към Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев.

Още преди да е извършена проверка от прокуратурата от "Протестна мрежа" признават, че наличието на престъпление от общ характер е "евентуално". Информацията касае от една страна имотното състояние на Пеевски, твърдения за ползвани активи с неизвестен краен собственик в офшорни юрисдикции, съмнения за спрени разследвания търговия с влияние, неспазена процедура за допуск до класифицирана информация и подозрения за пробив в националната сигурност, и от друга – финансирането на медии, с които се свързва Пеевски.

Нещо повече активистите на протестна мрежа обвиняват Цветан Василев за кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения, споменава се и произходът на финансирането на средствата на "България без цензура" на Бареков.

Богомил Бонев смята, че твърденията в сигнала могат да се определят като престъпления срещу правосъдието по Наказателния кодекс. Ексминистърът посочва и конкретните текстове, по които членовете на "Протестна мрежа" подлежат на наказателна отговорност - Чл. 286. (1) гласи: "Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание", и следващата алинея: "Ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност, наказанието е лишаване от свобода от една до десет години".

Водещи

Най-четени