До 90% достигна ледоходът по река Дунав 08.02 | 10:11

Корабоплаването е спряло

От Кремена Бедерева

До 90% достигна ледоходът по река Дунав. Корабоплаването е спряло, съобщи директорът на агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав" Павлин Цонев, цитиран от БТА.

Десетина плавателни съда има по река Дунав, които се прибират в убежища, където трайно да се установят, информира директорът на дирекция "Морска администрация" в Русе капитан Георги Иванов. По думите му няма кораби, които са блокирани в леда.

До 90% достигна днес - 8 февруари, ледоходът при Русе, Свищов и Силистра. При Никопол и Тутракан той е съответно 80 и 70%, а при Видин, Лом и Оряхово - 40%. Прогнозата е температурата на въздуха да се запази ниска, при което има вероятност на места ледоходът да достигне 100%, каза Цонев. Той заяви, че заради създалата се ситуация хидрографският кораб "Вит", който е бил при Свищов, също е прибран в зимовника.

Нивото на река Дунав продължава да се покачва и за последното денонощие е регистрирано повишаване с 18 сантиметра, а височината на водния стълб е 180 сантиметра при Ново село.

Във Видин нивото на реката днес е 225 сантиметра, повишение с 5 сантиметра. Във Видинска област са затворени пътищата Церова вода-Милчина лъка-Буковец-Видин, Церова вода-Раковица и Киреево-Раковица, които се намират в общините Кула и Макреш.

Затворен за движение е и пътният участък Видин - Грамада през местността "Божурица". До края на деня ще бъде осигурен достъп и до две села в община Бойница - Гръцковски кълиби и Каниц, в които няма снабдяване с хляб от пет дена заради усложнените метеорологични условия.

Снежната покривка в Белоградчик днес е 68 сантиметра, температурата на въздуха минус 16 градуса, съобщават от хидрометеорологичната станция във Видин. В Грамада снежната покривка е 60 сантиметра, а във Видин - 46 сантиметра.

Водещи

Най-четени