До какво може да доведе „прецедентът Крим“? 14.03 | 16:25

„Правим всичко възможно да се противопоставим на руската военна агресия“, каза посланик Балтажи

От iNews.bg

Прецедентът в Крим засяга и други държави и има заплаха за регионалната и международната сигурност и за режима на ядреното разпространяване. За това предупреди посланикът на Украйна Микола Балтажи. В Пловдив дипломатът коментира: "Как може страна като Украйна, която получава гаранция от три ядрени държави, фактически да е беззащитна и държава гарант да влиза с войски, под претекст за нарушение на правата на рускоговорещите".

Позицията на Киев е, че референдумът в Крим е нелегитимен и всички решения, които ще бъдат приети, ще са такива. Балтажи посочи, че няма нито едно оплакване от руснаците в Крим, които са 58% от населението.

Посланикът посочи, че Украйна винаги е била пример за етническа толерантност и в обществото има дълбоки традиции. "Новият закон за езиците ще направи ситуацията още по-добра и в него ще бъдат отчетени интересите на всички страни, на националните малцинства, ще се отчетат и препоръките на европейските експерти", каза Балтажи. По думите на украинският посланик у нас европейският избор на страната не е продиктуван, а е записан в документите, които засягат външната политика, още през 1993 година. Ние сме за мирен път, мирно урегулиране на ситуацията в Крим, каза Балтажи. По думите му Украйна никога няма да се съгласи, че Крим ще излезе от подчинението на централната власт.

"Що се отнася до готовността на Украйна за военни действия - виждате, че в отговор на военната намеса и агресия от Русия в страната се прави всичко възможно да се противопоставим достойно", коментира още посланикът, цитиран от БТА.

Водещи

Най-четени