До края на година ще има нов закон за обществените поръчки 20.03 | 13:07

Освен да транспонира текстовете на новите директиви на ЕС, законът цели „да внедри всички научени уроци", заяви вицепремиерът Томислав Дончев

От iNews.bg

До края на годината парламентът трябва да приеме изцяло нов закон за обществените поръчки у нас. Работата по подготовката на закона е свършена на 85 процента, стана ясно от думите на Дончев. Това съобщи вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев пред журналисти.
 
По думите на Дончев, проектът трябва да бъде в парламента в рамките на настоящата година. Крайният срок за транспониране на новите евродирективи по темата е пролетта на 2016 година. "Имаме задачата да приключим много по-рано. Става дума за изцяло нов текст, а не за поредната кръпка в закона", коментира вицепремиерът.

Освен да транспонира текстовете на новите директиви на ЕС, законът цели "да внедри всички научени уроци". Задача на експертите, които работят по текста, е законът да е толкова прост и разбираем, колкото може да бъде, защото анализите показват, че голяма част от грешките, които се правят, не са обезателно само и единствено плод на злонамереност, каза Дончев. По думите му грешки се правят поради изключително сложната, дори на моменти объркана законодателна рамка, която имаме.

Вицепремиерът допълни, че се надява законът да бъде приет от депутатите преди края на годината, за да влезе в сила от началото на 2016 г.

Водещи

Най-четени